1 januari 2000 door Diederik Bosman

Snurken, slechte adem, slissend praten gevolg van vergrote neusamandelen?

Mijn dochter van bijna 4 snurkt enorm. Ook heeft ze bijna altijd een slechte adem. Dit doet/heeft ze ook als ze niet verkouden is. Zou het kunnen zijn dat haar neusamandel vergroot/ontstoken is?

En zou het kunnen dat haar uitspraak daarvan slechter geworden is. Sinds een paar maanden slist ze erg als ze praat. Zo'n soort Engelse "the" klank. Ze doet dat bij een aantal letters. Zou dit met elkaar in verband kunnen staan?

Antwoord

Het is zeer waarschijnlijk dat de amandelen vergroot zijn. Omdat de neusamandel vergroot is gaan kinderen met hun mond ademhalen waardoor ze in hun slaap kunnen gaan snurken.

Het vergroot zijn van die amandelen geeft vaak aanleiding tot veel oorproblemen. Als gevolg van die oorproblemen kan het gehoor tijdelijk minder worden en kunnen kinderen anders gaan praten of harder gaan praten. Ook het slissen kan hierdoor onstaan maar dat is natuurlijk niet altijd zo.

Als kinderen inderdaad gehoorproblemen krijgen of langdurig snurken is het soms verstandig om naar een Keel-Neus-Oorarts, kinderarts of huisarts te gaan.

Lees ook: