13 februari 2009 door Frea Kruisinga

Sojamelk bij koemelkallergie? (13 mnd)

Mijn zoontje (13 maanden) heeft een koemelkallergie. Tot en met 11 maanden heeft hij borstvoeding gehad en daarna zijn we - in overleg met een diëtiste - langzaam met sojamelk begonnen.

Nu lees ik op internet dat er een allergie voor soja opgebouwd kan worden. Kan een soja-allergie ook nog ontstaan nadat het kind 1 jaar is geworden of ontwikkelt het die allergie altijd voor de 9 maanden? Ik ben er nu namelijk niet helemaal gerust op om hem die sojamelk te geven. Hij verdraagt het overigens goed.

Antwoord

De kans dat kinderen met een koemelkeiwitallergie in hun eerste levensjaar ook een soja-allergie ontwikkelen, is inderdaad groot (5 à 20%). Soja is namelijk een eiwit waarvoor gemakkelijk een allergie ontwikkeld kan worden. Als dat daadwerkelijk gebeurt, is dat vervelend want soja wordt verwerkt in tal van producten.

Wanneer er sprake is van koemelkeiwitallergie wordt geadviseerd om vanaf de leeftijd van 6 maanden te starten met bijvoeding, waarbij begonnen wordt met 'laag-allergene' koemelkvrije producten. Laag-allergene producten zijn producten waarvoor niet zo gemakkelijk een allergie ontwikkeld wordt.

Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding vóór de leeftijd van 1 jaar moet die voeding een zogenaamd 'eiwithydrolysaat' zijn. Het koemelkeiwit is dan in zulke kleine stukjes geknipt dat het geen allergische reactie meer oplevert.

Bij ruim de helft van de zuigelingen met koemelkallergie verdwijnt dit rond het eerste levensjaar. Gebeurt dat niet, dan kan in de loop van het tweede levensjaar de eiwithydrolysaatvoeding eventueel vervangen worden door sojavoeding. Ook kun je bij een bewezen koemelkeiwitallergie doorgaan met het eiwithydrolysaat.

Eiwithydrolysaat is echter een dure voeding, die alleen vergoed wordt (door de ziektekostenverzekering) bij een bewezen koemelkeiwitallergie. Eventuele introductie van sojavoeding moet in ieder geval na de leeftijd van 9 à 12 maanden gebeuren. Het risico op het ontwikkelen van een allergie op soja is dan lager maar niet nul.

Mijn advies in uw geval: ik zou laten testen (het liefst met een dubbelblinde placebo-gecontroleerde test) of er op dit moment nog sprake is van koemelkeiwitallergie. Zo ja, dan zou ik overstappen op eiwithydrolysaat. Zo niet, dan gewoon koemelk introduceren.

Lees ook: