16 maart 2001 door Sanderijn van der Doef

Spelletje met dramatische gevolgen (10 en 4)

Mijn 10 jarige zoon is tijdens een feest bij vrienden te ver gegaan met een 4 jarig nichtje van die vrienden. Hij vroeg of ze zich uit zouden kleden en heeft haar een likje op haar venusheuveltje gegeven.

De vader van het meisje heeft geprobeerd mijn zoon te wurgen en vele malen geslagen en gestompt. Hij was buiten zinnen. Ik heb een deel van deze mishandeling gezien. Er is direct aangifte gedaan (van mijn zoon's daad) bij de politie.

Ik ben nu bezig met een intake bij het riagg. Ik zoek hulp maar weet niet waar ik die kan halen. Ik ben ook mijn 'vrienden' kwijt en mijn zoontje wordt door alle vriendjes die op de verjaardag waren uitgekotst. Wat moet ik? Is mijn zoon gevaarlijk? Wie heeft hier ervaring mee?

Ik ben vanaf het begin achter mijn zoon gaan staan. "Je bent dezelfde als vanmiddag, maar je hebt een fout, een grote fout gemaakt. Natuurlijk hou ik nog steeds van je!"

Overigens krijg ik van verschillende kanten het advies de vader van het meisje aan te klagen. Ik vraag me af of dat zin heeft. Wordt mijn zoon daar niet extra de dupe van?

Sorry dat dit bericht zo lang is, maar ik heb ook zo veel vragen...

Antwoord

Wat er met uw zoon is gebeurd, is verschrikkelijk. Zowel voor u als voor hem. Hoewel het leeftijdsverschil tussen hem en het meisje vrij groot is, is hij nog wel een kind. Een kind dat op een normale manier met zijn seksuele gevoelens heeft geëxperimenteerd. Iets wat heel wat kinderen op die leeftijd doen, maar dan met leeftijdgenoten. Op zich is daarom dat wat hij gedaan heeft niet schokkend of zorgwekkend. Uw kind is absoluut niet gevaarlijk.

Als het andere kind een leeftijdgenootje was geweest, had er nooit zo'n reactie plaatsgevonden. Maar omdat het meisje zo'n stuk jonger (en daarom weerlozer) was dan hij, is het niet goed wat hij heeft gedaan. Maar volstrekt onterecht om daar als vader op die manier op te reageren. Deze vader heeft de zaak voor alle partijen ernstig verslechterd.

Wel nadelige gevolgen, maar niet van het spelletje...

De kinderen zullen van het seksuele spelletje op zich geen nadelige gevolgen ondervinden (ook het meisje niet), maar wél in ernstige mate van de reactie van de vader. Hoe haalt deze man het in zijn hoofd om een kind van 10 aan te vallen en op een dusdanige gewelddadige manier te reageren? Dat hij boos is, is begrijpelijk, maar hij heeft nooit, maar dan ook nooit het recht om een kind van 10 te slaan, te stompen of te proberen te wurgen.

Ik vind dus dat u wel degelijk aangifte moet doen bij de politie. Op deze manier laat u zien aan uw zoon dat niet hij, maar deze man ernstig fout zit en gestraft moet worden voor zijn daden. Wees niet bang dat uw zoon daarvan de dupe wordt. Uw zoon heeft er meer last van dat hij als de schuldige wordt beschouwd door de omgeving, terwijl de man die uiteindelijk veel meer kwaad heeft gedaan ongestraft rondloopt.

Begeleiding bij de verwerking van het geweld

Het is prima dat u uw zoon zo steunt, en dat u laat merken dat u zo onvoorwaardelijk van hem houdt. Dat heeft hij nu heel hard nodig.

De enige hulp die uw zoon op dit moment van het riagg nodig heeft, is begeleiding bij het verwerken van dit geweld. De hulpverleners zullen daarbij veel aandacht moeten besteden aan het herstellen van zijn vertrouwen in zijn eigen seksuele gevoelens. Het uiteindelijke doel daarvan moet zijn dat hij zijn seksualiteit op een positieve manier kan ontwikkelen, zonder elke keer herinnerd te worden aan deze traumatische gebeurtenis.

Ik wens u heel veel sterkte,