Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 mei 2009 door Frea Kruisinga

Tot welke leeftijd is een koortslip gevaarlijk voor baby's?

Wij, als ouders, hebben allebei regelmatig een koortslip. Onze baby is nu 3 maanden oud en steeds wanneer een van ons een koortslip heeft, maken we ons zorgen.

Tot welke leeftijd is het voor onze dochter nog echt gevaarlijk om besmet te raken?

Antwoord

Koortslip wordt veroorzaakt door het herpes-virus. In de zogenaamde neonatale periode (ongeveer de eerste maand na de geboorte) kan een herpes-infectie tot een zeer ernstig ziektebeeld leiden, waarbij meerdere organen zijn aangetast. De kans op overlijden is dan heel groot. Verder kan het een ernstige hersenontsteking veroorzaken of een meer lokale infectie van huid, ogen en mond.

Na de neonatale periode, dus na ca. 1 maand, zullen de meeste eerste herpes-infecties (85%) zonder symptomen verlopen. Als er wél verschijnselen zijn, dan gaat het meestal om pijnlijke blaasjes op de lippen en in de mond. We noemen dit 'gingivostomatitis'. Vaak is er dan ook koorts.

Gingivostomatitis kan zo pijnlijk zijn dat baby's vaak dagenlang slecht drinken (bij oudere kinderen, die al eten, gaat ook dat heel moeizaam). Soms is dan een ziekenhuisopname nodig om te zorgen dat het kind voldoende vocht krijgt.

Maar pas op: ook op oudere leeftijd kan een herpes-infectie leiden tot een hersenontsteking (encefalitis) of hersenvliesontsteking (meningitis) met koorts, verminderd bewustzijn en ook overlijden. En na een eerste infectie kan natuurlijk ook de bekende koortslip optreden, die niet prettig is.

Kortom: genoeg redenen om te blijven proberen besmetting te voorkomen!

Lees ook: