Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

26 januari 2007 door Frea Kruisinga

Vaccineren tegen baarmoederhalskanker? (14 jr)

Mijn dochter is 14 jaar, en ze heeft aangegeven ingeënt te willen worden tegen baarmoederhalskanker. Ik sta hier positief tegenover, maar heb nog niet voldoende informatie. Onze huisarts weet er ook nog niet voldoende van. Wat nu?

Antwoord

De belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker is een – langdurige – besmetting met het Humaan Papilloma Virus (HPV). Er zijn verschillende typen HPV. Deze virussen worden overgedragen via seksueel contact.

Gardasil, het vaccin tegen baarmoederhalskanker, voorkomt de overdracht van een aantal typen HPV en voorkomt daarmee ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Het vaccin wordt toegediend door middel van drie achtereenvolgende injecties.

Voor meisjes en vrouwen van 9 tot 26 jaar kan de vaccinatie geregeld worden via de huisarts. Ook jongens (van 9 tot 15 jaar) kunnen trouwens gevaccineerd worden, omdat ook mannen het virus kunnen verspreiden via seksueel contact.

Er wordt over gesproken om het vaccin op te laten nemen in het Rijksvaccinatieprogramma, zodat het voor iedereen gratis beschikbaar komt. Zolang dat nog niet het geval is, moet u de kosten zelf betalen. Reken op ongeveer 360 euro.

En dan nu de hamvraag, waar het u waarschijnlijk om begonnen was. Zou ik die vaccinatie nu wel of niet adviseren? Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat het een effectief vaccin is.

Maar:

  • baarmoederhalskanker wordt er niet voor 100% door voorkomen, omdat er maar enkele subtypen HPV worden aangepakt en niet alle;
  • screening op baarmoederhalskanker blijft noodzakelijk;
  • het aantal vrouwen dat overlijdt aan baarmoederhalskanker is op zich niet zo groot. Per jaar worden ongeveer 700 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker ontdekt, en 200 daarvan hebben een dodelijke afloop. Anderzijds is baarmoederhalskanker wel de op een na grootste doodsoorzaak bij vrouwen (na borstkanker). Na je 40e is de kans op baarmoederhalskanker 1,5%;
  • het vaccin is nog zo nieuw, dat er nog weinig bekend is over de lange-termijn-effecten ervan. Dat is dus gewoon een kwestie van afwachten.

Dan de mogelijk bijwerkingen. Die zijn niet schokkend, en eigenlijk hetzelfde als bij de meeste andere vaccinaties. Er bestaat kans op:

  • allergische reacties;
  • pijn;
  • zwelling op de plaats van de injectie;
  • roodheid;
  • koorts;
  • misselijkheid;
  • duizeligheid.

Al met al denk ik dat er voldoende redenen zijn om vaccinatie serieus te overwegen, en weinig redenen om het niet te doen. Alleen de kosten zijn natuurlijk wel hoog, dus dat zou een struikelblok kunnen zijn.

Vanwege de kosten zou je eventueel nog kunnen wachten tot het vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Bedenk echter wel dat het een preventief middel is en geen geneesmiddel. Je moet dus vaccineren vóórdat er een besmetting heeft plaatsgevonden met HPV, dus liefst ook vóór een kind seksueel actief wordt. In sommige gevallen kan wachten dus bezwaarlijk zijn.

Lees ook: