1 januari 2000 door Diederik Bosman

Van langdurig hoesten heeft dochter pijn op de borst. Gaat dit vanzelf over?

Onze dochter, Rozemarijn, (6,2) hoest alweer geruime tijd. Wil geen hoestdrankje want het smaakt teveel naar drop. Hoesten doet pijn op de borst en af en toe in de rug. Gaat dit weer vanzelf over?

Ter aanvullende info ze krijgt medicijnen voor doorloopdiarree via de zogenaamde "poepkliniek" in het AMC.

Antwoord

Bij het geven van hoestdrank moet men zich altijd realiseren dat men het probleem zelf niet oplost. Je neemt alleen de prikkel om te hoesten weg maar vaak de oorzaak niet. Net zoals je bij een gebroken been met het geven van pijnstillers de botbreuk nog niet hebt genezen.

Het is dus belangrijk te weten waarom uw dochter zolang hoest. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld luchtwegontsteking, ontstoken amandelen, astma, etcetera, allemaal langdurig hoesten geven. Ook kan het zelfs een soort gewoonte zijn geworden zonder dat er nog sprake is van een ziekte.

Het is altijd verstandig om bij langdurig hoesten de huisarts te laten kijken of er iets aan de hand is. Het wel of niet overgaan hangt hier dus ook vanaf. De pijnklachten zijn overigens geheel te verklaren door het veel hoesten en lijken mij meer lastig dan ernstig.

Lees ook: