Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

19 maart 2004 door Justine Pardoen

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn kind leren internetten?

Waarom wordt er nooit aandacht besteed aan de vraag of je je kind überhaupt moet laten internetten (voor een bepaalde leeftijd)? Mijn zoon is bijna 9.

De kinderen zitten al vaak voor de tv, mijn zoon kan eigenlijk niet zonder een dagelijks uurtje computer-spelletjes (en dat ik vind ik al meer dan genoeg). En dan zouden we ze ook nog moeten leren het Internet op te starten en sites te bezoeken?

Op een gegeven moment kun je het waarschijnlijk niet meer tegenhouden. Maar heeft u niet aan aanbeveling voor de leeftijd waarop dat moment komt?

Antwoord

Een aanbeveling voor het moment waarop u uw kind zou moeten leren omgaan met het Internet, is moeilijk te geven. Het is net als met alle andere 'nieuwe' dingen in een kinderleven. Wanneer laat je je kind voor het eerst op de grote weg fietsen? Wanneer mag hij alleen naar school? Wanneer mag hij voor het eerst uit met vrienden? Wanneer vertel je hem over veilig vrijen?

Aan geen van die dingen is een exacte leeftijd te verbinden. Het hangt af van het kind en van de situatie. En van wat u zelf wil, natuurlijk.

Goed opletten

Wat je in ieder geval moet doen, is goed opletten waar je kind mee bezig is en daarbij aansluiten. Fietst hij toch al veel buiten in zijn eentje? Dan zou ik niet wachten tot er verkeerslessen op school gegeven worden, maar zou ik hem zelf zo bewust maken van de gevaren van het verkeer dat ik hem met een gerust hart kan laten gaan. En als ik dat vertrouwen niet zou hebben, dan zou ik hem niet alleen laten fietsen. Hetzelfde geldt voor het Internet.

Op dit moment speelt uw zoon vooral nog spelletjes. Als hij dat zelf genoeg vindt, dan is het ook genoeg. Maar er komt een moment dat hij vanzelf kennismaakt met het Internet, al was het maar omdat er misschien op school opdrachten gegeven worden die met het behulp van het Internet uitgevoerd moeten worden. Dan zou ik – net als met het fietsen – niet wachten totdat de school hem vertelt wat hij moet weten, maar hem zelf het een en ander vertellen.

Samen surfen

Als dat moment zich voordoet, kunt u hem vragen om thuis eens laten zien waar ze op school naartoe surfen en hem laten vertellen wat hij ervan vindt. Ondertussen vertelt u zelf ook het een en ander. Leer hem goede manieren om informatie te zoeken en laat hem in het begin niet in zijn eentje surfen.

Zit hij op een basisschool waar de computer niet of nauwelijks gebruikt wordt, en komt hij niet bij vriendjes of vriendinnetjes die hem inwijden in het surfen, mailen of chatten, dan kunt u gerust nog even wachten. U hoeft het dus niet te stimuleren als u dat niet wilt.

Maar als het eenmaal zover is dat hij er uit zichzelf belangstelling voor krijgt, dan kunt u het ook niet tegenhouden.