29 september 2006 door Merit Tabbers

Ventolin voor een verkouden baby? (7 mnd)

Onze zoon van 7 maanden hoest sinds twee weken. Het is een korte, rochelende hoest met wat slijm. Afgelopen weekend (van vrijdagavond tot zaterdagnacht) kreeg hij daar koorts bij (tot 39.3), maar hij had goede eetlust, was monter en sliep veel.

Volgens de arts van de huisartsenpost waren de longen schoon en moesten we het aankijken tot maandag. Maar vandaag zei de huisarts: "Longen niet schoon en beginnen met Ventolin".

Onze vraag nu is: is het nodig om zo jong al met Ventolin te beginnen? Hij is verder niet benauwd of kortademig. Of kan het ook een simpele verkoudheid zijn?

Antwoord

Uw huisarts heeft naar de longen van uw zoon geluisterd, en vastgesteld dat er Ventolin (een luchtweg-verwijder) gebruikt zou moeten worden. U vroeg er niet naar, maar waarschijnlijk wilt u toch wel weten hoe het kan dat er eerst geen en later wel iets in de longen gehoord werd. Dat is echter niet zo raar als het lijkt - een 'longbeeld' kan namelijk in een paar dagen veranderen!

Wat u wél vroeg, was of uw zoon niet te jong is voor het gebruik van Ventolin. Het antwoord daarop is simpel: het niet geven van zo'n middel is vaak veel schadelijker (namelijk benauwder worden) dan het wel geven ervan!

Ook al lijkt uw kindje in uw ogen niet benauwd, bij het luisteren naar de longen door een arts kan er toch worden beslist dat Ventolin behulpzaam kan zijn. Daarom is het altijd belangrijk dat er naar de longen wordt geluisterd!

Er zou best sprake kunnen zijn van een simpele verkoudheid, maar dat maakt niet uit. De luchtwegen reageren op een verkoudheids-virus met o.a. slijmvorming, waardoor de luchtwegen nauwer worden. Ventolin kan dan heel goed helpen. Het wordt vaak een paar dagen gegeven. Dit betekent niet dat uw kind astma heeft hoor! Sommige kinderen hebben het na één of twee periodes niet meer nodig.

Lees ook: