Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 december 2004 door Lissy de Ridder

Vermindert paracetamol de effectiviteit van vaccinaties?

Ik heb een vraag over het gebruik van paracetamol bij inentingen. Ik weet dat koorts een nuttige reactie van het lichaam is; op deze manier kan het lichaam het beste reageren op bacteriën en virussen. Daarom geef ik nooit zo snel paracetamol.

Ik vraag me echter af hoe dat zit met de koorts bij inentingen. Mijn kinderen reageerden op de DKTP-Hib met twee dagen koorts (38.5 - 39.0) en de derde dag verhoging (37.5 - 37.9). Wat gebeurt er met de opbouw van de afweer als ik die drie dagen paracetamol zou geven? Bouw je dan wel voldoende afweer op? Of veroorzaak je juist dat je kind langer ziek is, doordat de afweer niet op "volle sterkte" kan werken?

Antwoord

Het is niet nodig om de koorts die optreedt na een vaccinatie te onderdrukken, maar kwaad kan het ook niet.

Het lichaam heeft een uitgebreid en ingewikkeld afweersysteem tegen allerlei organismen, zoals virussen en bacteriën. Dit systeem is voortdurend in ontwikkeling, en wordt gaandeweg steeds beter in het herkennen en uitschakelen van de indringers. Bij dit proces zijn allerlei cellen en stoffen betrokken.

Als er sprake is van een infectie, worden de afweercellen en afweerstofjes actief. De infectie wordt daardoor bestreden en er wordt meteen een 'geheugen' over de veroorzaker van de infectie (bijvoorbeeld een virus) opgebouwd. Daardoor kan dit type indringer de volgende keer al uitgeschakeld worden voordat je er ziek van wordt.

Bij een vaccinatie wordt ditzelfde systeem geactiveerd. De afweer wordt voldoende gestimuleerd om het geheugen tot stand te laten komen. Een uitgebreide infectie – met alle mogelijke gevolgen vandien – wordt hierdoor voorkomen. Doordat de entstof verzwakte ziektekiemen bevat, word je er niet echt ziek van.

Koorts is het gevolg van al die stofjes die vrijkomen tijdens dit proces. Als de koorts bestreden wordt met paracetamol, bestrijd je dus alleen het zichtbare gevolg (het symptoom). De afweerreactie zelf wordt niet onderdrukt, en het geheugen kan gewoon worden opgebouwd.

Het voorgaande betekent overigens niet dat koorts geen functie zou hebben. Wat dat betreft was het uitgangspunt van uw vraag dus wel juist. Van koorts gaat bijvoorbeeld je bloed sneller stromen, en door het lamlendige gevoel van de koorts ga je het automatisch rustig aan doen. Dat soort dingen bespoedigen het genezingsproces bij ziekte. Het is echter niet essentieel voor de opbouw van de afweer.

Lees ook: