Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

31 maart 2000 door Sanderijn van der Doef

Verslaafd aan zelfbevrediging (16)

Onze zoon Job van 16 jaar is verslaafd aan zelfbevrediging. Dit heeft hij aan ons verteld. Hijzelf is er niet gelukkig mee en heeft aan ons gevraagd hoe hij van deze verslaving af kan komen. Wij wisten er geen raad mee en besloten het aan u te vragen.

Hij zei tegen ons dat hij er erg onzeker van wordt. Dat hij steeds meer contact met vrienden vermijdt. En dat hij slechte resultaten haalt op school. Hij denkt ook dat zijn geheugen erop achteruit gaat, omdat hij vaak dingen nauwelijks meer kan herrinneren die pas gebeurd zijn.

Kunt u ons een tip geven?

Antwoord

Een jongen van 16 die veelvuldig masturbeert is echt geen ongewoon verschijnsel. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de 16-jarige jongens masturbeert, en 34% zelfs veelvuldig.

Hoogstens een lamme arm

Van masturberen kun je absoluut niet vergeetachtig worden, en ook niet doof of blind, of andere aandoeningen krijgen, hoogstens een lamme arm.

Sterker nog, masturberen is gezond. Het is een gezonde manier om je seksuele spanning kwijt te raken, om te ontspannen (goed om vlak voor het slapen te doen) en om nieuwe energie te krijgen.

Ingebeelde kwalen, vanwege schuldgevoel en schaamte

Als je zelf het idee hebt dat masturberen eigenlijk niet mag, dan krijg je al snel het gevoel dat je iets doet wat eigenlijk niemand mag weten, en waarvan je denkt dat niemand anders het doet. Iets waarover je je schuldig gaat voelen en waarvoor je je schaamt.

Daardoor denk je dat je er allerlei kwalen van kan krijgen. En dat is echt niet zo. Geloof me: (bijna) iedereen doet het. De één wat vaker dan de ander, maar wel bijna iedereen.

Ik weet niet hoe vaak Job het doet, maar als hij overdag naar school gaat, kan hij alleen 's ochtends en 's avonds (en misschien nog eens in een pauze of tijdens het huiswerk maken) ermee bezig zijn. En dat is volstrekt niet zorgelijk.

Geen tips

Omdat masturberen eigenlijk heel normaal is, kan ik ook geen tips geven om ervan af te komen. Ik vind zelfs dat je er zoveel mogelijk van moet proberen te genieten. Als u deze positieve kant ervan belicht aan Job, zal zijn onzekerheid misschien verdwijnen.

Overigens is het ook nog eens zo dat veelvuldig masturberen vanzelf minder wordt als Job zijn seksuele opwinding kwijt kan in een (seksuele) relatie met een vriendin (of vriend).