26 oktober 2007 door Frea Kruisinga

Verstopping en buikpijn - Forlax helpt niet. Wat nu? (9 jr)

Mijn dochter van 9 jaar heeft regelmatig last van verstopping en buikpijn. De Forlax die de huisarts heeft voorgeschreven, heeft mijns inziens weinig effect. Ook heeft ze dan vaak last van opboeren en klaagt ze over een vieze smaak in haar mond. Wat vindt u hiervan?

Antwoord

Wat u beschrijft, klinkt inderdaad als obstipatie (verstopping). Buikpijn hoort daarbij; de buik kan ook regelmatig wat opgezet zijn. En als het 'van onder' niet goed afloopt, dan kan het 'van boven' gemakkelijk tot opboeren leiden, met als gevolg een vieze smaak in de mond. Het boeren van uw dochter is dus niet het gevolg van het laxeermiddel maar van de obstipatie.

Forlax is een prima middel tegen obstipatie. De werkzame stof is macrogol, die de watermoleculen vasthoudt. De poep wordt dan minder hard, waardoor je gemakkelijker poept.

Het kan zijn dat de Forlax niet goed werkt omdat de dosering gewoon te laag is. Die zou je dus kunnen verhogen. Daarnaast moet je echter ook een aantal gedrags- en voedingsregels in acht nemen:

1. Zorg dat uw dochter minstens drie keer per dag naar de wc gaat (bij voorkeur even na het eten). Daar moet ze even de tijd nemen om te proberen te poepen, bijvoorbeeld 10 minuten. Als het lukt dan is dat mooi, lukt het niet: geen probleem.

2. Zorg dat ze op de wc goed rechtop zit, en geef haar een voetenbankje als haar voeten nog niet bij de grond komen.

3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dat is heel belangrijk voor een goede darmwerking.

4. Neem de bekende voedingsregels in acht, zoals veel drinken en veel vezels eten (fruit, bruin brood, mandarijntjes mét de velletjes, etc.).