1 januari 2000 door Ward van Alphen

Verwonding met ziekenhuisopname

Onze dochter van 2 is twee weken geleden achterover van een houten hobbelpaard gevallen. Ze had een snijwond op het achterhoofd van 2 cm en vrij diep. Die is onder volledige narcose gehecht in het ziekenhuis en sindsdien is ze een paniekerige slaper. Hoe kunnen we haar het beste helpen dit voorval te verwerken? Ze praat er ook steeds over (hobbelpaard gevallen boem -- au gedaan -- huilen -- dokter).

Antwoord

Voor een 2-jarig kind is zo'n val van een paard met een aansluitende ziekenhuisopname een ingrijpende gebeurtenis, dat zal iedereen wel begrijpen. Er gebeuren dingen waar het kind geen vat op heeft, het is overgeleverd aan anderen, heeft pijn. Ook voor ouders is het vaak schrikken. Dat een kind daar twee weken later nog nare herinneringen aan heeft en er slecht van slaapt, is niet verwonderlijk. Ik heb zelf nog herinneringen aan een soortgelijke gebeurtenis op vierjarige leeftijd: zoiets vergeet je kennelijk niet zomaar!

Wat kan je nou doen om je kind gerust te stellen?

Het kan zinvol zijn om wat extra aandacht te besteden aan het inslapen. Even wat extra tijd vrijmaken, voorlezen, of iets anders waardoor uw dochtertje zich op haar gemak gaat voelen. Voor het slapen gaan lijkt me niet het goede moment om zelf over het gebeuren te beginnen: het gaat erom dat ze er juist wat afstand van kan nemen. Als ze er zelf mee komt, kan je haar natuurlijk wel geruststellen, en voor haar duidelijk maken dat het gaat om iets dat gebeurd is: nu is alles OK etc. Een kind van twee is nog wat klein om alles precies aan uit te leggen. Het gaat erom dat je als ouder een sfeer van vertouwen en veiligheid maakt.

Als je kind 's nachts wakker wordt en bang is, moet je haar natuurlijk geruststellen. Het feit dat je kind er van droomt, of er aan denkt, betekent dat ze nog aan het verwerken is. Dit kost tijd, maar de angsten zullen vanzelf minder worden. Het helpt als je er als ouder zelf niet van in paniek raakt. Wel serieus nemen, maar vanuit de wetenschap dat het minder zal worden. Met iets oudere kinderen zou je overdag wel bijvoorbeeld ziekenhuisje kunnen spelen, om het kind zo meer greep te geven op het gebeurde. U zou zelf kunnen inschatten of uw dochtertje daar al aan toe is.

Ziekenhuis

Veel (kinder-)ziekenhuizen hebben een afdeling voorlichting, waar informatie te verkrijgen is over hoe je bijvoorbeeld een kind voorbereid op een ziekenhuisopname, of hoe je je kind daarna kunt begeleiden.