Home » Vraagbaken » Voorbehoedmiddelen mee op vakantie janee

Voorbehoedmiddelen mee op vakantie ja/nee?

Door:

Sanderijn van der Doef

Het lastige van opvoeden is vaak dat er verschillende principes zijn die tegen elkaar in kunnen werken, waardoor het uiteindelijk heel moeilijk is om een juiste beslissing te nemen. Mijn zoon van 16 gaat deze zomer alleen op vakantie (naar Frankrijk) en nu vraag ik mij af: moet ik hem nu wel of niet condooms meegeven?

Aan de ene kant vind ik dat het mijn taak als moeder is om hem "te beschermen" (zoals je ook pleisters meegeeft) en aan de andere kant wil ik hem niet in een situatie brengen waarin hij denkt dat er iets van hem "verwacht" wordt. Uit mijn eigen jeugd herinner ik mij namelijk dat ik het vreselijk vond toen MIJN moeder mij condooms meegaf, terwijl ik HET nog nooit gedaan had. Die dingen brandden mij destijds in mijn zak en dat was niet leuk. Wat te doen?

Antwoord: 

De eerste keer dat je puber op vakantie gaat, is voor veel ouders een bron van zorg. De vraag of je je kind wel of geen condooms moet meegeven, wordt dan ook voor elke zomervakantie een steeds terugkerende vraag.

Geen pasklaar antwoord

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar geen pasklaar antwoord op heb. Er zijn een aantal factoren die meespelen: hoe is de relatie met je kind? Is seks bespreekbaar tussen jou en je kind? Heb je het al eerder met je kind over voorbehoedmiddelen gehad? Wat voor kind is het? Sommige kinderen van 16 zijn al lang toe aan seks, andere 16-jarigen nog lang niet. Dat is iets wat je als ouder toch het beste kunt beoordelen.

Als je kind al wat verkeringen heeft gehad, neem ik aan dat het onderwerp 'voorbehoedmiddelen' al eens ter sprake is gekomen. Zo niet, dan wordt dat de hoogste tijd. In zo'n gesprek merk je snel genoeg aan zijn reactie of hij er wel of niet mee bezig is.

De keuze van je kind

Leg uit dat niemand van te voren weet hoe zo'n vakantie verloopt. Ook al moet je er nu niet aan denken om met iemand naar bed te gaan, in de vakantie kun je daar plotseling heel anders over denken. Het is de keuze en de beslissing van je kind om wel of geen seks te hebben, daar heb je niets meer mee te maken. En of het nou wel of niet gebeurt op vakantie, is ook zijn beslissing. Maar jij als ouder wilt wel dat het dan veilig gebeurt.

Dus: laat de beslissing of hij wel of geen condooms mee wil nemen ook aan hem over. (Als hij het niet wil en heftig protesteert, is hij er nog niet aan toe). Jouw standpunt als ouder is nu duidelijk. De beslissing zal hij moeten nemen.

Sanderijn van der Doef

is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.

Reacties

Als mijn moeder mij een

Als mijn moeder mij een condoom mee zou geven zou ik dat prima snappen, als u er gewoon bij zegt dat het niet gebruikt moet worden maar voor het geval dat zou hij het vast begreipem

Nuttige reactie! Maar even

Nuttige reactie! Maar even iets anders: hier zie je nou precies wat het probleem is met Maurice de Hond, met zijn ei- en ij-geblaf. Hij weet niets van taalkunde, en zei dat er geen regel voor is die zijn 7-jarige dochtertje zou kunnen leren, maar die is er dus wél. In ieder geval wat de werkwoorden betreft.

In de bovenstaande reactie staat 'begreipen', in plaats van 'begrijpen'. De regel is dat bij sterke werkwoorden, oftewel bij klinkerwisseling, er meestal sprake is van een lange ij. Dus: vanwege begrijpen-begreep-begrepen, wordt 'begrijpen' met een lange ij gespeld. Vergelijk:

* leiden - leidde - geleid (hij leidt het paard naar de stal, hij leidde het paard naar de stal, hij heeft het paard naar de stal geleid): korte ei.

* lijden - leed - geleden (hij leed verschrikkelijke pijnen): lange ij.

Lees verder