9 december 2003 door Lissy de Ridder

Voortdurend ontstoken oogje - traanbuis doorprikken? (8 mnd)

Onze dochter van 8 maanden heeft sinds haar geboorte last van een ontstoken rechteroogje. Ze heeft nu voor de tweede keer een antibiotica-kuur, maar ook deze helpt niet.

Het voorstel van de huisarts is nu om het traanbuisje "door te laten prikken". Hij kon ons echter niet uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

Is het pijnlijk? En moet het onder narcose gebeuren? Daarnaast vraag ik me af of het uitmaakt dat ze nog geen jaar oud is.

Antwoord

Bij een blijvend ontstoken oog is er zeer waarschijnlijk sprake van een traanbuis waar het traanvocht niet goed doorheen kan stromen (verstopt, vernauwd, etc.). De oplossing daarvoor is inderdaad het doorprikken van de traanbuis. De medische jargon-term daarvoor is 'sonderen'. Dit gebeurt door een sonde (staafje) door de traanbuis te duwen.

Als de traanbuis niet goed doorstroomt, is de kans op oog-infecties groot. Dit probleem blijft bestaan tot de traanbuis weer open is.

Omdat de klachten bij uw dochter zo lang aanhouden, zal de traanbuis waarschijnlijk niet spontaan weer open gaan. Het is dan verstandig als de huisarts u verwijst naar de oogarts.

De oogarts kan u precies vertellen hoe de procedure in zijn werk gaat. Ik ben geen oogarts, dus het fijne weet ik daar niet van, maar ik neem aan dat de behandeling onder narcose plaatsvindt. De belangrijkste reden daarvoor is dat een kindje van 8 maanden niet stilzit op commando.

Door de narcose zal de behandeling nauwelijks pijnlijk zijn. En na afloop zal het probleem van het voortdurend ontstoken oogje beslist zijn opgelost.

Lees ook: