Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 december 2005 door Merit Tabbers

Vreselijk last van doorkomende kiezen - wat doen we daaraan? (16 mnd)

Ons zoontje is bijna 16 mnd en heeft erg veel last van doorkomende kiezen. Het tandvlees is rood, blauw en paars. Hij heeft duidelijk pijn, en wil niet als normaal eten. Hij huilt heel veel en hangt steeds aan mijn broek. Als ik hem een zetpil paracetamol geef, gaat het wonderbaarlijk beter en is hij beter gehumeurd. Dan kan hij weer wat spelen en probeert hij de eerste stapjes te lopen.

Ik kan hem helaas niets steeds afleiden, omdat ik ook nog een ander kind (van 2½) moet verzorgen. Het is echt een drama. Alle andere middeltjes, zoals Chamodent of Dentinox helpen niet voldoende.

Mijn vragen: hoeveel en hoe vaak mag ik paracetamol geven bij het tanden krijgen? Is het schadelijk als hij het over langere tijd wat vaker binnen krijgt? Het helpt hem zo veel. Uiteraard houd ik me aan de maximale dosis, maar kan het verder kwaad?

Antwoord

Het krijgen van tanden is gelukkig tijdelijk, dus op den duur zal het probleem zich vanzelf oplossen. Maar daar heeft u nu, op dit moment, natuurlijk weinig aan. Wat kun je dan doen?

Als uw kindje er zoveel last van heeft, is er niets op tegen om hem paracetamol te geven. Mooi dat het hem helpt! Het kan echt geen kwaad, zolang je je maar houdt aan de doseringsvoorschriften.

De dosering paracetamol wordt bepaald door het gewicht van het kind. U mag 60 tot 90 mg paracetamol per kilo lichaamsgewicht geven, in 3 (of 4) keer per 24 uur. Sterkte ermee!

Lees ook: