Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

29 mei 2009 door Frea Kruisinga

Waardoor wordt broekpoepen veroorzaakt? (13 jr)

Mijn zoon van 13 jaar loopt al ongeveer 5 jaar met darmproblemen. Hij kan zijn ontlasting niet ophouden. Hij voelt het wel aankomen maar veel te laat. En stinken dat hij doet!

We zijn al onder behandeling geweest bij een kinderarts en hij heeft bekkenbodem-trainingen gehad. Dat heeft tot 4 maanden geleden een beetje geholpen maar nu is het weer helemaal mis. Wat kan dit nou zijn?

Antwoord

Het broekpoepen dat u beschrijft wordt encopresis genoemd. In de meeste gevallen is dit het gevolg van het ophopen van ontlasting in het onderste stukje van de darm, meestal door obstipatie (verstopping). Daarbij is de ontlasting hard en komt hij met grote tussenpozen. Maar het kan ook zo zijn dat er juist dunne ontlasting is, die erg stinkt. Dit noemen we overloopdiarree. Er is dan nog steeds sprake van obstipatie, waarbij een prop poep de doorgang belemmert en er dunne poep langs die prop lekt.

Heel soms wordt geen obstipatie gevonden als oorzaak.

Het is een naar probleem en vaak ook heel hardnekkig. Er zit niets anders op dan teruggaan naar de kinderarts. Indien nodig kan die u doorverwijzen naar een zogenaamde poeppoli, waar het probleem multidisciplinair, dus vanuit meerdere specialismen behandeld wordt.

Lees ook: