Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

15 april 2011 door Fleur de Lorijn

Waardoor wordt pijn op de borst veroorzaakt? (10 jr)

Onze zoon van 10 heeft sinds twee jaar last van pijn op de borst. De pijn zit altijd rond de hartstreek en aan de linkerkant. De eerste paar keer dat hij dit had, gebeurde het op vakantie na het buitenspelen. We lieten hem dan even rustig zitten of liggen, waarna de pijn vanzelf wegging.

We maakten ons er geen zorgen over, tot het steeds vaker voorkwam. Zijn hart klopt dan heel snel en hij klaagt echt over pijn (wat hij normaal zelden doet).

Er is toen een hartfilmpje gemaakt in het ziekenhuis maar daar was niets op te zien. Een aantal maanden later had hij het steeds vaker, ook na het sporten, met benauwdheid. We zijn toen naar de eerste hulp geweest waar de dienstdoende huisarts ons vertelde dat hij hypermobiel (?) zou zijn. Onze huisarts vond dat onzin en zei dat het gewoon spierpijn is. We moesten hem maar paracetamol geven als hij weer pijn heeft.

Nou lijkt het me niet goed om hem steeds (ongeveer 1x per week) paracetamol te geven. Ik begrijp overigens dat het wel vaker voorkomt bij kinderen van zijn leeftijd.

Hij is klein en tenger. Verder is hij gezond, al heeft hij wel een voedselallergie. Hij kan niet tegen melkproducten en heeft snel last van zijn darmen. Bewegen doet hij genoeg, buitenspelen, en hij sport 1x per week. Wat kunnen we nog meer voor hem doen?

Antwoord

Wat u beschrijft komt inderdaad regelmatig voor bij de wat 'oudere' kinderen. Uit de literatuur blijkt dat bij de grootste groep (21-45% van de gevallen) de oorzaak niet duidelijk is. Je noemt het dan 'idiopathisch'.

Als er wél een oorzaak wordt gevonden, gaat het meestal om:

  • spieren die opspelen (15-31%);
  • oorzaken met een psychische oorsprong, zoals hyperventilatie;

Tenslotte is er nog een derde groep oorzaken, die weinig tot zeer weinig voorkomen:

  • luchtwegproblemen, darmproblemen en hartproblemen.

Bij uw zoon is een hartfilmpje gemaakt waarop niets bijzonders te zien was, dus dat is in ieder geval al geruststellend. Mocht u nog twijfelen over een darmprobleem of een luchtwegprobleem, dan kunt u dat altijd bespreken met de huisarts of een kinderarts.

Wat betreft de paracetamol: dat is een medicijn met zeer weinig bijwerkingen. Dus als het hem helpt, zou ik het gewoon geven. Het feit dat het helpt, maakt een luchtwegprobleem overigens zeer onwaarschijnlijk.