2 november 2007 door Frea Kruisinga

Waarom heeft mijn kind zo'n buikpijn als er niets aan de hand is? (18 mnd)

Mijn dochtertje van 18 maanden heeft erg veel last van haar buik. Haar ontlasting blijft vaak een paar dagen achterwege, en áls het haar eenmaal lukt, dan zijn het een paar harde keutels.

Nu heeft ze sinds een paar dagen ineens erge diarree.

Ze heeft erg veel pijn, maar iedereen zegt dat er niks aan de hand is: de huisarts, het consultatiebureau, en ook een kinderarts.

Als er niks is, waarom heeft ze dan zoveel pijn?

Antwoord

De klachten van uw dochtertje zoals buikpijn, ontlasting die meerdere dagen wegblijft en harde keutels, passen bij obstipatie (verstopping). De buikpijn komt doordat er grote hoeveelheden droge harde poep in de darmen zitten, wat heel pijnlijk kan zijn.

Het is belangrijk dat obstipatie goed behandeld wordt. Zonodig met medicijnen die ervoor zorgen dat de ontlasting dunner blijft, in combinatie met aanpassingen in het dieet (veel drinken en vezels) en toilettraining (vooral bij oudere kinderen).

Als de obstipatie niet behandeld wordt, ontstaat er al snel een vicieuze cirkel waarbij het van kwaad tot erger gaat. Door de verstopping (en dus de harde poep) gaat het poepen pijn doen, waardoor je de poep nóg langer op gaat houden. Uiteindelijk voel je dan niet meer goed aan wanneer je moet poepen, waardoor je de ontlasting nóg langer blijft ophouden, enzovoorts. Kortom: behandelen.

Overloopdiarree

U vertelde dat uw dochter sinds een paar dagen erge diarree heeft. Dat kán overloopdiarree zijn. Soms ontstaat dat bij ernstige obstipatie. Er sijpelen dan als het ware kleine beetjes ontlasting langs de prop poep die de verstopping veroorzaakt.

Maar het kan ook iets anders zijn. Uw kind kan namelijk – net als andere kinderen die geen obstipatie hebben – een 'gewone' buikgriep hebben opgelopen, gepaard gaande met veel diarree, flinke buikpijn en eventueel braken.

Zo'n buikgriep gaat in het algemeen vanzelf over binnen een week. Het enige waar je dan voor moet oppassen, is uitdroging. Zorg dus dat uw dochter voldoende vocht binnenkrijgt.

Lees ook: