Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

4 november 2005 door Merit Tabbers

Waarom heeft mijn zoon zo'n last van hyperventilatie? (16 jr)

Mijn zoon van 16 heeft sinds een paar maanden steeds terugkerende hyperventilatie-aanvallen. De eerste keer is hij voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. Geconstateerd werd dat er een verhoogd HB-gehalte was en dat het aantal witte-bloedlichaampjes aan de hoge kant was. Hier werd verder niets mee gedaan. Wel kregen we een brief mee voor de huisarts i.v.m. ademhalingsoefeningen.

Het probleem is echter dat hij niet mee wil naar de huisarts. We maken ons grote zorgen om hem. Hij is tijdens een aanval niet bereikbaar en zakt steeds weg. Hij heeft dan veel pijn bij zijn hartstreek. Ook is hij ontzettend veel afgevallen de laatste tijd en hij ziet er niet florissant uit.

In het verleden heeft hij een tijdje drugs gebruikt. Kan het zijn dat dit de gevolgen zijn?

Antwoord

Om hier echt iets over te kunnen zeggen, zou ik veel meer moeten weten over uw zoon. Gebruikt hij bijvoorbeeld nog steeds drugs voor zover u weet, en zo ja: wat voor drugs? Heeft hij depressieve klachten of waan-ideeën? Hoe is zijn eetlust? Hoe gaat het op school? Enzovoorts.

Maar los daarvan: drugs-gebruik kan een heel scala aan klachten geven, zoals u waarschijnlijk wel weet. Oók op langere termijn. Dus ook als hij inmiddels gestopt is.

Ik realiseer me heel goed dat u zich zorgen maakt. Ik doe dat ook. Waarom wil uw zoon niet naar de huisarts? Is hij bang, of heeft hij er gewoon geen zin in?

Vertel uw zoon in ieder geval dat u zich zorgen maakt (voor zover u dat nog niet gedaan had) en maak hem duidelijk dat u toch wel graag zou willen dat hij naar de huisarts gaat. Als hij dan nog steeds weigert, kunt u zelf de huisarts bellen en uw zorgen met hem bespreken. Misschien dat hij (of zij) uw zoon daarna kan bellen of op huisbezoek kan komen. Sterkte ermee!

Lees ook: