7 december 2007 door Frea Kruisinga

Waarom schommelt de temperatuur van mijn baby zo sterk? (2 mnd)

Ik heb een dochtertje van 2 maanden oud en haar temperatuur schommelt tussen de 36,9 en 37,7 graden. En met schommelen bedoel ik dan binnen een uur. Ze huilt ook veel.

Ze is helder en drinkt en plast goed. Wel heeft ze veel last van haar ontlasting. Hiervoor krijgt ze Frisolac Comfort, pro-biotica en 5 ml lactulose. Ik ben echter bang dat er iets anders aan de hand is.

De huisarts kan niets vinden en ik moet nu een week iedere dag een paar keer temperaturen. Op het consultatiebureau weten ze het ook niet en ze is door deze schommelingen nog niet gevaccineerd.

Ik vraag mij af wat het kan zijn en maak mij echt zorgen. Hebben jullie enig idee wat dit kan zijn?

Antwoord

Ik begreep eerlijk gezegd niet goed waarom u het advies kreeg om de temperatuur te blijven meten, en ook niet waarom de vaccinaties zijn uitgesteld. Ik zal dat uitleggen.

De lichaamstemperatuur, die geregeld wordt vanuit een orgaantje in de hersenen (de hypothalamus), varieert gedurende de dag. Bij iedereen, jong en oud. Meestal schommelt de temperatuur zo'n 0.5 °C op en neer, maar het kan ook best wel wat meer zijn.

Jonge kinderen hebben gemiddeld een wat hogere temperatuur dan oudere kinderen en volwassenen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat ze een wat snellere stofwisseling hebben. Ook zijn ze gevoeliger voor schommelingen omdat hun lichaamsoppervlakte (laten we zeggen 'de buitenkant') in verhouding tot hun gewicht groter is dan bij volwassenen. Daardoor zijn jonge kinderen ook gevoeliger voor de omgevingstemperatuur.

De gemiddelde temperatuur voor een kind onder de 1 jaar ligt rond de 37.3 °C. Maar bij een groot deel van de (gezonde) kinderen komt de temperatuur regelmatig boven de 37.8 °C uit!

De temperatuurschommelingen die u aangaf, kunnen dus volledig normaal zijn. Bovendien is er met haar 37.7 °C volgens de definitie van 'koorts' nog geen sprake van echte koorts (dat zou het zijn boven de 38 °C).

Af en toe de temperatuur meten is prima, maar probeer het toch wel te beperken tot de momenten waarop u vindt dat het niet goed gaat met uw dochtertje. Ook raad ik aan om zoveel mogelijk uit te gaan van wat zij laat zien en daar gericht naar te laten kijken (als er echt iets aan de hand lijkt te zijn). Dat is echt beter dan te varen op een temperatuurlijstje. Zeker als er helemaal geen sprake is van koorts.

Veel huilen

Blijft de vraag waarom uw dochtertje zoveel huilt. U vertelde dat ze "last van haar ontlasting" heeft. Ik neem aan dat u daarmee bedoelde dat ze moeite heeft met poepen (obstipatie) en dat ze misschien last van buikkrampjes heeft. Dat kan het vele huilen heel goed verklaren.

Verder vertelde u dat de huisarts niets kon vinden. Heeft hij of zij ook de urine onderzocht? Soms kan dat nuttig zijn. Een eventuele urineweginfectie is soms moeilijk te herkennen, terwijl het wel pijn geeft bij het plassen. Ook dat zou een verklaring kunnen zijn voor het vele huilen.

Lees ook: