14 februari 2002 door Sanderijn van der Doef

Waarvoor dient schaamhaar eigenlijk en hoe krijg je het weg? (12 jr)

Mijn dochter van 12 vraagt waarom je eigenlijk schaamhaar hebt (afgezien van de hormonen en het vrouw/volwassen worden). Kunt u mij zeggen of dit inderdaad een 'functie' heeft?

Verder vraag ik mij af of het kwaad kan als zij Veet gebruikt, in verband met allergische reacties. Zijn er betere ontharings-crèmes, eventueel in de vorm van monsters om eens uit te proberen?

Antwoord

Waarom heb je schaamhaar? Dit soort waarom-vragen zijn eigenlijk niet te beantwoorden, omdat het antwoord niet te controleren valt. Waarom hebben vogels vleugels? Om te vliegen, zou je zeggen. Maar voor hetzelfde geld kun je zeggen dat het volkomen toeval is dat vogels vleugels hebben, en dat ze van dat toeval handig gebruik maken om te kunnen vliegen. Dat wil echter niet zeggen dat die vleugels van meet af aan bedoeld waren om mee te vliegen. (Bovendien suggereert 'bedoeld' ook nog dat er een hogere macht zou zijn die iets met de vogels voorheeft, maar dan komen we meer in de buurt van religie...)

Er wordt wel gezegd dat schaamhaar een beschermende functie heeft. Het zou de geslachtsdelen beschermen tegen kou, wind en andere 'gevaren' van buitenaf. Maar dat doen kleren ook, en misschien nog wel beter, dus wat dat betreft heeft het schaamhaar op dit moment weinig functie (meer).

Ooit dachten mensen dat schaamhaar bedoeld was om de geslachtsdelen te bedekken en aan het oog te onttrekken, zodat niemand ze goed zou kunnen zien. Dat was vast in dezelfde tijd dat men bedacht dat het schaamhaar moest heten. Haar dat onze 'schaamdelen', zoals 'schaamlippen', moest bedekken. Blijkbaar moesten mensen zich voor deze lichaamsdelen, maar vooral voor de bijbehorende gevoelens en daden, zeer schamen.

Ook dat gaat tegenwoordig niet meer op, dus misschien kunnen we met zijn allen eens wat andere termen bedenken?

Ontharingsmiddelen

Wat betreft uw vraag over ontharingsmiddelen vermoed ik dat uw dochter het schaamhaar wil ontharen dat buiten haar slipje of bikinibroekje komt? De zogenaamde 'bikinilijn'.

Als seksuologe heb ik geen inzicht in de laatste ontwikkelingen van de cosmetica, maar ik heb wel eens gehoord dat er speciale ontharingsmiddelen zijn, die wat minder agressief zijn. Ook bestaat er een speciale ontharingslijn voor jonge tieners, die waarschijnlijk ook wat milder is. Een goede drogist kan u daar meer over vertellen.

Naschrift van de redactie

Midas Dekkers gaf ooit een zeer plausibele verklaring voor de aanwezigheid van schaam- en okselhaar, namelijk 'geur'. Haren houden geuren vast en de sterkste geuren hebben we onder onze oksels en in ons kruis. De functie van die geuren is het afgeven van signalen aan het andere geslacht. Deze redenering sluit ook goed aan bij het gegeven dat schaam- en okselhaar pas begint te groeien in de periode dat een mens de vruchtbare leeftijd bereikt en dat het bij vrouwen in de overgang vaak weer begint uit te dunnen. (Met dank aan Maya Kruijt.)