Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

19 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Wanneer beginnen met bijvoeding: met 4 of 6 maanden?

Onze dochter is 4 maanden. Sinds een paar weken heeft ze veel last van slijm en rochelt ze. Ook hoest ze, vooral na de fles en 's nachts. De huisarts heeft 'happy wheezer' geconstateerd.

We willen graag weten in hoeverre we kunnen beginnen met bijvoeden (rijstebloem en fruit of groente) zonder dat het daardoor erger wordt. Haar vader heeft astma en ze krijgt hypo-allergene voeding te drinken. Daarvoor heeft ze 2½ maanden borstvoeding gehad.

Het ene advies dat we krijgen, is: "wachten tot 6 maanden" (Friso-voedingsdeskundige en een diëtiste) en het andere: "begin maar" (consultatiebureau en huisarts). We vinden het erg moeilijk, want we willen niet dat ze astma of iets dergelijks krijgt.

Antwoord

Over het starten met bijvoeding in de periode 4 tot 6 maanden bestaan inderdaad verschillende meningen. Ik zal uitleggen hoe dat komt.

Het Nederlandse standaard-advies voor starten met bijvoeding is 6 maanden, maar die regel is niet evidence based. Dat wil zeggen dat nooit bewezen is dat je met starten tussen 4 en 6 maanden meer kans hebt op het krijgen van allergieën of astma. Alleen bij starten vóór 4 maanden heb je wel een grotere kans op eczeem.

Ik heb geen speciale redenen om mij af te zetten tegen het standaard-advies om pas te beginnen met 6 maanden, dus dat kunt u gewoon aanhouden. Maar waarschijnlijk kan het geen kwaad om eerder te starten.

Lees ook: