13 februari 2009 door Frea Kruisinga

Wanneer stopt een penis met groeien?

Mijn zoon is net 12 jaar, heeft grote handen en grote voeten (maat 41), en is het afgelopen jaar flink gegroeid (ongeveer 9 cm). Hij is nu 1.56 lang en heeft een grote penis (ruim 11 cm).

Hij maakt zich zorgen over twee dingen:

1. wanneer stopt een penis met groeien?

2. betekent dit dat zijn groeispurt al achter de rug is?

Antwoord

De vragen van uw zoon zijn helaas moeilijk te beantwoorden omdat ik niet weet in wat voor stadium hij op dit moment verkeert:

1. Bij de meeste jongens is de penis met 15 à 16 jaar uitontwikkeld maar bij uw zoon kan dat al eerder zijn omdat zijn puberteitsontwikkeling wat eerder begonnen is dan gemiddeld.

2. De groeispurt duurt 2 à 3 jaar. Op grond van uw gegevens denk ik dat hij nu nog niet is uitgegroeid maar zeker weten doe ik dat niet. Dan zou ik meer moeten weten over zijn groei in het verleden.

De gemiddelde leeftijd waarop de puberteit bij jongens begint, is rond de 12 jaar. Het kan dus ook eerder (of later) starten, bijvoorbeeld vanaf 9 jaar. Het eerste begin van de puberteit bestaat uit het groter worden van de teelballen en het toenemen van de lengte van de penis. Daarna verandert de huid in dat gebied. Die wordt donkerder/roder van kleur en er begint wat haar te groeien, dat geleidelijk toeneemt en dikker wordt.

Ongeveer 2 jaar na dit begin (dat vaak niet wordt opgemerkt door ouders omdat ze hun zoon vaak niet meer bloot zien), begint de groeispurt. Die houdt ongeveer 2 tot 3 jaar aan.

Uw zoon is nu 12 jaar en waarschijnlijk al een tijdje in de puberteit. Hij zal dus al iets meer ontwikkeld zijn dan de andere jongens in zijn klas, waarvan er veel nog maar net beginnen. Dat zal waarschijnlijk een deel van zijn zorgen verklaren. Uiteindelijke zullen de andere jongens uit zijn klas dezelfde ontwikkeling ondergaan, en zullen de verschillen verdwijnen.

Maakt uw zoon (of uzelf) zich desondanks nog zorgen, dan kunnen jullie er altijd eens over praten met de huisarts.

Lees ook: