23 september 2005 door Merit Tabbers

Wanneer zijn transpireren en transpiratiegeur nu wel of niet alarmerend? (6 jr)

Mijn dochter is onlangs 6 jaar geworden en heeft regelmatig last van transpiratie (onaangenaam geurtje) onder haar okseltjes. Ze is een heel gevoelig, maar vrolijk meisje en heeft er het meest last van bij opwinding, drukke spelletjes en spanning. Dus ook bij het vrolijk buiten spelen en afspreken met vriendinnetjes.

Ze heeft verder geen puberteitsverschijnselen en heeft een gemiddelde lengte en een gemiddeld gewicht. Wel heeft ze in november 2005 een virale meningitis gehad (met een ziekenhuisopname van een paar dagen) waar ze behoorlijk van uit haar doen is geweest. Het zweten valt ons eigenlijk vooral op na die ziekenhuisperiode.

Verder komt ze bij ons op dit moment heel vitaal en gezond over.

Toch vinden we het vreemd voor een meisje dat pas 6 is. Komt dit vaker voor, of kan het met een ziekte en/of hormonen te maken hebben? Kan het een uitwerking zijn van de meningitis en/of de antibiotica?

Antwoord

Eigenlijk vertelt u dat het heel goed gaat met uw dochter. Dat is natuurlijk altijd het belangrijkste: als een kind goed groeit en niet ziek oogt, dan hoef je je in principe geen zorgen te maken.

Transpiratie is een normaal verschijnsel, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het komt in ieder geval niet door de meningitis die uw dochter heeft doorgemaakt en ook niet door de antibiotica.

De geur van zweet wordt soms bepaald door datgene wat er gegeten is. Veel vitamine A kan bijvoorbeeld een aparte geur geven. Ook kan de geur veroorzaakt worden door bacteriën.

Toch zijn er wel gevallen waarin zweten niet goed is (oftewel: iets om mee naar de dokter te gaan):

1. als kinderen bij inspanning veel zweten, kortademig en moe zijn, zodat ze stoppen met datgene wat die inspanning veroorzaakt (bijvoorbeeld 'drinken' bij zuigelingen) en als ze eventueel een blauwe kleur krijgen. Dan moet je aan de bel trekken. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een hartafwijking of een longaandoening. Dit treedt voornamelijk op bij zuigelingen en komt gelukkig weinig voor!

2. als er naast het zweten ook sprake is van vervroegde puberteitskenmerken.

Vervroegde puberteitskenmerken bij een meisje zijn:

  • als ze menstrueert vóór haar 10e verjaardag;
  • of als ze borstgroei of schaamhaar-groei heeft vóór haar 8e verjaardag.

Vervroegde puberteitskenmerken bij een jongen zijn:

  • als er sprake is van groei van de penis of de testes (ballen) vóór de 9e verjaardag;
  • of als er sprake is van schaamhaar-groei vóór de 9e verjaardag.