Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 september 2008 door Frea Kruisinga

Wat betekent bloed bij de ontlasting van een baby? (3½ mnd)

Onze dochter is 3½ maand oud en heeft vanaf haar geboorte zo nu en dan wat bloed bij haar ontlasting, die helderrood op de poep ligt of in een plasluier te vinden is. Niet elke luier, soms dagen niet, en de ene keer meer dan de andere.

Eerst werd gedacht aan pseudo-menstruatie, maar nu denkt de kinderarts aan een fissuurtje (kloofje?). Het duurt echter nu al zo lang dat ik begin te twijfelen of het niet iets anders kan zijn.

Welke stappen kan ik ondernemen en moet ik me zorgen maken?

Antwoord

Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen kun je zeggen dat helderrood bloed altijd afkomstig is uit het laatste deel van de darm (anders is het bloed donkerder van kleur).

Als het bloed ook nog eens bovenop de ontlasting zit, wijst dit erop dat het gaat om het allerlaatste deel van de darm of zelfs de anus.

Meestal gaat het op deze leeftijd om een (onschuldig) fissuurtje of een kloofje, zoals uw kinderarts al suggereerde. Harde ontlasting is dan vaak de boosdoener. In dat geval moet je ervoor zorgen dat de ontlasting minder hard wordt. Bijvoorbeeld door wat maiskiem-olie bij de voeding te doen (begin met 3x een theelepel per dag, en hoog het zonodig op naar een theelepel bij elke voeding).

Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn, zoals:

  • een poliep (uitstulping van de darmwand);
  • een koemelk-eiwit-allergie, vaak gepaard gaande met andere klachten (zoals buikkrampen, huiduitslag, eczeem, etc.);
  • ontstekingen van de darm;
  • of een zogenaamde invaginatie (een telescoop-achtige instulping van de darm, gepaard gaande met heftige pijnaanvallen).

Als het bloedverlies blijft bestaan, en er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een fissuur of kloofje, dan kan het soms nodig zijn dat er door een maagdarm-arts in het laatste stukje van de darm wordt gekeken.

Lees ook: