Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 maart 2007 door Frea Kruisinga

Wat betekent een gelige huid? (8 mnd)

Onze zoon (nu 8 maanden oud) heeft vanaf zijn geboorte een licht-gelige huid. Het oogwit is gewoon wit. Hij is actief, groeit goed, eet en drinkt prima. Zijn 'getinte' gelige kleurtje valt naast blekere zuigelingen beter op.

Op internet valt hierover weinig tot geen relevante informatie te vinden. De consultatiebureau-arts maakte zich geen zorgen.

Heeft het volgens u iets te betekenen, of zal dit zijn normale huidskleur zijn?

Antwoord

Misschien vroeg u zich af of er sprake zou kunnen zijn van geelzucht. Ik denk niet dat dat bij uw zoontje het geval is, omdat het oogwit een van de eerste plaatsen is waar je geelzucht ziet. U gaf echter aan dat het oogwit van uw zoontje gewoon wit is.

Bij 'echte geelzucht' zit er meer bilirubine in het bloed dan normaal. Bilirubine komt vrij bij de afbraak van bloed, en is verhoogd als er meer bloed wordt afgebroken dan normaal, of als er een probleem is met de lever en/of de galwegen. De bilirubine wordt dan niet goed verwerkt en kan niet goed worden afgevoerd uit het lichaam.

Wat zou er dan wél aan de hand kunnen zijn? Ik noem een paar mogelijkheden:

  • sommige kinderen hebben een wat dunne huid, die dan wat gelig lijkt door te schijnen;
  • er zou sprake kunnen zijn van bloedarmoede;
  • ook bij het eten van bijvoorbeeld heel veel worteltjes kan er soms een gelige-oranje verkleuring van de huid ontstaan.

Gelukkig is uw zoon actief, groeit hij goed en eet en drinkt hij prima, zodat er zeer waarschijnlijk niets aan de hand is. Mocht u toch nog twijfelen, dan kan het zinvol zijn om een keer bloedonderzoek te doen naar de lever en naar bloedarmoede.

Lees ook: