28 maart 2008 door Frea Kruisinga

Wat betekent een vieze lucht uit de mond? (11 mnd)

Mijn zoontje van 11 maanden heeft heel vaak last van een verstopte neus. Hierdoor slaapt hij vaak met zijn mondje open. Ik merk dat hij 's morgens vaak een beetje stinkt uit zijn mond. Hoewel ik zijn tandjes naar behoren poets, blijf je een onaangename geur waarnemen.

Mijn man zegt dat het komt doordat zijn tandjes doorkomen. Kan dit kloppen? Of moet ik eerder denken aan een ontsteking in zijn luchtwegen en daarmee naar de dokter gaan?

Antwoord

Een vieze lucht uit de mond (foetor ex ore) kan allerlei oorzaken hebben. Ik zal de belangrijkste voor u nalopen.

Om te beginnen kan de oorzaak in de mond zelf zitten, door bacteriën tussen de tanden. U vertelde echter dat zijn tandjes goed gepoetst worden. En bovendien zal hij met zijn 11 maanden nog niet een mond vol tanden en kiezen hebben (zodat er ook nog niet of nauwelijks bacteriën tussen kunnen zitten).

Een andere mogelijkheid is dat er een probleem is met de keelamandelen en/of de neusamandel. Een ontstoken neusamandel kan een vieze geur én een verstopte neus geven.

Ook kan het gebeuren dat een kind iets in zijn neus heeft gestopt wat daarin is blijven zitten. Dat kan leiden tot een loopneus, een verstopte neus of een vieze geur.

Verder kan de geur vanuit de maag komen, bijvoorbeeld doordat er makkelijk voeding vanuit de maag terugloopt in de slokdarm (reflux).

En tenslotte kan er inderdaad, zoals u zelf al suggereerde, sprake zijn van een (chronische) ontsteking van de luchtwegen.

Mogelijke redenen om naar de huisarts te gaan, zijn:

  • continu last hebben van een verstopte neus;
  • 's nachts snurken;
  • veel kwijlen;
  • veel luchtweginfecties en/of oorontstekingen doormaken;
  • "niet lekker in het vel zitten". Bijvoorbeeld: niet goed eten, niet goed groeien of veel hangerig zijn.
Lees ook: