9 februari 2007 door Frea Kruisinga

Wat betekent een wippende baby? (1 jr)

Mijn zoontje van bijna een jaar is een lieve rustige baby die zich goed ontwikkelt. Eén ding valt echter iedereen op, namelijk zijn aandrang om heen en weer (van voor naar achter) te wippen als hij zit. Als hij gewoon speelt, is er niets aan de hand. Maar als hij even niets doet, dan gaat hij graag wippen.

In bed doet hij dit ook, zittend voor hij gaat slapen. Voordat hij kon zitten, deed hij dit in hand-en-knieën-stand; van voor naar achteren en dan viel hij zo in slaap.

Echt zorgen maak ik me er niet om, maar mensen vragen me wel eens of dit wel normaal is. Dus: is het normaal, of heeft het ergens mee te maken?

Antwoord

Het ritmische bewegen dat u beschreef, wordt ook wel body rocking genoemd. Als het zich voordoet, dan is dat vooral in de volgende gevallen:

  • als een kind gaat slapen;
  • of overdag, als het niet wordt afgeleid door de omgeving;
  • of als het speelt.

    Kortom: als het kind even op zichzelf is.

Vaak wordt body rocking geassocieerd met autisme of ontwikkelingsstoornissen, maar het komt ook vaak voor bij kinderen waar verder niets mee aan de hand is. Waarschijnlijk geeft het gewoon een prettig gevoel.

Vaak leren kinderen de neiging tot body rocking op oudere leeftijd te onderdrukken. Maar veel ouders die dit zelf als kind deden, weten dat ze het op hun 18e of 21e soms nog steeds deden.

Lees ook: