23 maart 2007 door Frea Kruisinga

Wat betekent groene diarree? (10 jr)

Mijn zoon is 10 jaar en heeft nu twee keer in twee weken flinke groene diarree gehad. Hij gebruikt geen medicijnen, en toen het gebeurde had hij geen groene groenten gegeten. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Dunne ontlasting heeft, zeker al uw zoon zich verder goed voelt, toch vaak met voeding te maken. De groene kleur heeft op zich geen speciale betekenis, en is niet iets om u zorgen over te maken.

De dunne substantie en de groene kleur zijn allebei tekenen die erop kunnen wijzen dat de passage door het maag/darm-kanaal wat sneller verloopt dan normaal. Door de verhoogde snelheid is er minder tijd beschikbaar om het vocht aan de poep te onttrekken (die blijft dus dun), en minder tijd om de groene galkleur om te zetten in bruin.

Het advies luidt in zo'n geval als volgt:

  • minder vruchtensappen;
  • en wat meer vet (roomboter op het brood, volle melk, etc.)

Met name het advies om wat vetter te eten, roept altijd veel vragen op. Toch is het nuttig, omdat vet moeilijk verteerbaar is, waardoor de passage vertraagd wordt. Er komt dan meer tijd beschikbaar om vocht aan de poep te onttrekken, met als gevolg dat die minder dun wordt.

Maar: als uw zoon klachten heeft, of zich niet lekker voelt, of niet goed groeit, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.