Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 oktober 2009 door Frea Kruisinga

Wat betekent heesheid bij een baby? (14 wkn)

Mijn zoontje van 14 weken is schor en heeft een hese stem. Hij heeft geen verhoging of koorts en lijkt verder ook niet verkouden. Hij kijkt helder uit zijn ogen en is ook gewoon gezellig en vrolijk op zijn tijd.

Ik denk zelf dat hij iets heeft opgelopen op de crèche waar hij deze week voor het eerst heen is geweest. Ik kan op internet echter weinig vinden over heesheid bij baby's.

Mijn vragen:

- Kan dit een symptoom zijn voor iets waar ik niet aan denk, of heeft hij gewoon een kou te pakken die vanzelf weer overgaat?

- Moet ik hem iets geven om de stembanden te ontlasten?

- Na hoeveel dagen zou hij zijn stem weer terug moeten krijgen?

Antwoord

De meest voorkomende oorzaak van dit soort heesheid – ook bij baby's – is een virale infectie van het strottenhoofd (laryngitis). Daar bevinden zich ook de stembanden. Door de ontsteking van de stembanden en/of het gebied eromheen, ontstaat heesheid.

De meeste virale infecties duren zo'n 3 tot 5 dagen, waarna de klachten gaandeweg moeten verdwijnen. U hoeft er verder niets aan te doen, maar...

... Omdat het om een relatief nauw stukje van de luchtweg gaat, is het wel belangrijk om goed op te letten of uw zoontje niet benauwd is. Benauwdheid is een reden om contact op te nemen met de huisarts. Of als het kind echt ziek is natuurlijk, maar dat lijkt bij u niet het geval te zijn.

Lees ook: