Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

26 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Wat betekent: krampjes, hikken, en groene ontlasting? (4 wkn)

Onze dochter van 4 weken oud heeft veel last van krampjes, vaak last van hikken na het eten, en de ontlasting is groen. Overdag is ze veel wakker en huilt ze (bijna panisch), waarbij ze ook kramp-achtig is in haar hele lijfje. Ze gebruikt nu Omneo van Nutricia. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Antwoord

Net als bij de vorige vraag zou er ook in uw geval sprake kunnen zijn van reflux. Het hikken na de voeding en het vele huilen kan hierbij passen. Voor mogelijke oplossingen: zie boven.

Ook krampjes komen heel veel voor bij jonge baby's, waardoor ze zich niet lekker voelen. Darmkrampen horen bij de fysiologische darmontwikkeling. Dit gaat spontaan over, meestal bij een maand of 3.

U kunt de pijn wat verlichten met masseren, een beetje lopen (met uw kind over uw schouder, zodat er wat druk komt op de buik), of een warm badje.

Wat betreft de ontlasting: de groene kleur is geen probleem. Wel kan het zijn dat er sprake is van obstipatie (verstopping) wat buikkrampen kan geven. Huilt ze veel voor, tijdens of na het poepen? Loopt ze rood aan bij het poepen? En Hoe vaak poept ze? Als dat minder dan 3x per week is, zou het inderdaad obstipatie kunnen zijn. (Dat kan, maar het hoeft niet. Baby's kunnen soms dagenlang – zelfs 10 tot 14 dagen – niet poepen, zonder dat ze er last van hebben.)

Als er inderdaad sprake is van obstipatie, is het belangrijk om te starten met een laxeermiddel zodat de ontlasting vaker komt. Dit is niet schadelijk voor de darmen en ze worden er ook niet lui van. De Omneo die u gebruikt is een prima voeding als er sprake zou zijn van poepproblemen en darmkrampen, maar het kan zijn dat er daarnaast ook nog een laxeermiddel nodig is.

Lees ook: