10 november 2006 door Merit Tabbers

Wat betekent 'zwarte vlekken zien bij het opstaan'? (11 jr)

Onze dochter is 11 jaar, 1.68 m lang en weegt 60 kilo.Ze is dus zeer lang voor haar leeftijd; iedereen denkt dat ze 16 is.

Nu heeft ze de laatste tijd iedere keer zwarte vlekken voor de ogen bij het opstaan uit bed of uit een stoel. Ze verdwijnen wel weer snel maar ze zijn toch lastig. Weet u misschien wat dit kan zijn?

Antwoord

Om exact te kunnen bepalen hoe uw dochters lengte zich verhoudt tot de lengte van haar leeftijdsgenoten, zou ik moeten weten hoe oud ze precies is (in jaren én maanden). Maar los daarvan behoort ze natuurlijk wel tot de langste meisjes van Nederland, op deze leeftijd. Bent u beiden ook zo lang? En is ze altijd al lang geweest, of vertoont ze op dit moment een groeispurt? Heeft ze puberteitskenmerken? Dat is allemaal belangrijk om iets zinnigs over haar lengte te kunnen zeggen.

Dan de vlekken. Ik zie eerlijk gezegd niet direct een verband met haar lengte. Mogelijk dat het te maken heeft met haar bloeddruk. Heeft ze verder nog klachten, zoals hoofdpijn of slecht zien? Dat kunnen symptomen zijn van verhoogde bloeddruk en/of een verhoogde druk in de hersenen.

Al met al adviseer ik u om er even mee naar de huisarts te gaan. Die kan de bloeddruk opnemen en haar verder nakijken. Succes!