4 februari 2011 door Fleur de Lorijn

Wat betekent zweetgeur bij een jongen van 8?

Mijn zoontje van 8 heeft als hij als hij gegymd of gevoetbald heeft een duidelijke zweetgeur onder zijn oksels. Hij draagt schone kleding en als hij meteen na afloop onder de douche springt, heeft hij verder nergens last van.

Het verbaasde mij dat een jong kind al zo kan ruiken als een puber. Of is dat heel normaal? Hij is overigens kerngezond. Hij eet, drinkt en slaapt, etc. ook prima.

Antwoord

Een zweetgeur bij een jongen van 8 jaar kan het gevolg zijn van een toegenomen productie van androgenen. Dat zijn mannelijke hormonen die gemaakt worden in de bijnieren (wat op zich onschuldig is).

Het is echter wel belangrijk om zeker te weten dat het inderdaad om extra activiteit van de bijnieren gaat, of dat het toch de echte puberteit is. In het laatste geval worden niet de bijnieren maar de geslachtsklieren (in dit geval de zaadballen) geactiveerd.

Zoals bij meisjes de puberteit begint met borstontwikkeling, zo begint die bij jongens met het groeien van de balletjes (groter dan 4 milliliter). Dit kunt u laten controleren door de huisarts.

Jongens mogen vanaf 9 jaar in de puberteit komen. Als de zweetgeur van uw zoon veroorzaakt wordt door de bijnieren, kunt u rustig afwachten. Maar is het de echte puberteit, dan moet er verder gekeken worden waarom die zo vroeg komt. Daarvoor gaat u naar een kinderarts.

Dus: eerst door de huisarts laten controleren of zijn balletjes aan het groeien zijn. Zo ja, dan door naar de kinderarts. Anders gewoon afwachten.

Lees ook: