Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

14 december 2007 door Frea Kruisinga

Wat is bronchiolitis?

Wat houdt 'bronchiolitis' nou precies in? Mijn zoontje heeft het en is nu 2 jaar oud. Op het net kan ik er niets over vinden, en de artsen weten ook niet echt wat ze ermee aanmoeten. Ik moet het maar even aankijken, zeggen ze.

Zijn hoest is erg naar en zit vast. Vanmorgen vond ik ook verdund bloed op zijn kussen, mogelijk door het harde hoesten. Het duurt nu al een week. De koorts is inmiddels wel weg, maar hij is nog steeds niet zichzelf.

Antwoord

Bronchiolitis is een ontstekingsreactie van de luchtwegen, die gepaard gaat met volzitten, brommen, piepen en hoesten, al dan niet met koorts.

Dit beeld komt vooral voor bij kinderen onder de 2 jaar. Een veel voorkomende oorzaak voor bronchiolitis is een virus-infectie. De bekendste is het RS-virus, maar er zijn meer virussen die dit beeld kunnen veroorzaken.

Bronchiolitis gaat in principe vanzelf over maar dat kan best een paar weken duren.

Het is niet helemaal duidelijk of er een verband is met astma, maar veel kinderen die een bronchiolitis doormaken, houden wel een tijdje last van 'gevoelige' luchtwegen. Soms kunnen pufjes die de luchtwegen wat verwijden, helpen. Maar bij een bronchiolitis werkt dat niet altijd.

Lees ook: