Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

29 september 2006 door Merit Tabbers

Wat is de prognose na een sleutelbeen-breuk? (12 jr)

Mijn zoon heeft vandaag zijn sleutelbeen gebroken. Hij is 12 jaar oud. Op de foto in het ziekenhuis was duidelijk te zien dat de fractuur overlappend was. Grof geschat zou ik zeggen: een overlapping van ca. 2 à 3 cm. In het ziekenhuis zeiden ze dat ze hier normalerwijs niks aan doen en dat het uit zichzelf moet genezen.

Ik heb echter begrepen dat de kans bestaat dat bij dit soort breuken een behoorlijke knobbel kan ontstaan, en dat de schouder iets naar voren kan komen. Mijn zoon sport redelijk veel (judo, jiu-jitsu, voetbal en snowboarden) en ik ben bang dat er bij deze breuk beperkingen zullen optreden bij het sporten.

Ook lijkt me dat het voor een kind van 12 jaar niet echt prettig is als zijn schouder scheef staat, esthetisch gezien.

Wat denkt u hiervan, en is er eventueel naderhand nog een correctie mogelijk?

Antwoord

Wat vervelend zeg! Ja, wat ze in het ziekenhuis hebben gezegd, is eigenlijk hoe het normaal gaat. Ik heb de foto natuurlijk niet gezien, maar de beste genezing krijg je door het bot weer aan elkaar te laten groeien. Dit kan het beste gebeuren door de arm in een mitella te leggen, maar soms leggen ze een verband om de schouder.

Zoals na elke breuk vindt er nieuwe botvorming plaats en kan er soms een behoorlijke bobbel zichtbaar zijn, maar meestal verdwijnt die weer! Eventueel kan er nog een klein bobbeltje overblijven, maar over het algemeen is dat dan onzichtbaar. Hetzelfde geldt voor de schouder.

Verder zijn er over het algemeen geen beperkingen voor sporten, zodra de breuk eenmaal genezen is.

In zeldzame gevallen moet er geopereerd worden. Dat hangt af van het soort breuk, en van de mate waarin de gewrichtsbanden van de schouder zijn aangedaan. Maar kennelijk vonden ze dat niet nodig bij uw zoon, op basis van de foto.

Ik hoop dat ik u hiermee een beetje gerust heb kunnen stellen!