1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat is een mycoplasma infectie?

Na een bezoek aan de huisarts met mijn dochter van 3 vertelde hij dat ze geen kinkhoest had (wat wij namelijk dachten), maar hij mompelde iets over mycoplasma. Hij zei dat het vaak wordt verward met kinkhoest. Kunt u hier iets meer over vertellen?

Antwoord

Het gaat hierom de zogenaamde mycoplasma bacterie. Dat is een bacterie die voornamelijk luchtweginfecties geeft en soms zelfs een soort van longontsteking.

Symptomen mycoplasma infectie

Een infectie met deze mycoplasma bacterie geeft klachten van veel hoesten, veelal in heftige hoestbuien. Er hoeft bij een mycoplasma infectie niet eens koorts aanwezig te zijn en de infectie verloopt meestal vrij sluimerend en in het begin weing opvallend.

De symptomen van een mycoplasma infectie lijken veel op die van kinkhoest en daarom worden deze twee infecties wel eens door elkaar gehaald. Tegen een mycoplasma infectie bestaan goede geneesmiddelen in de vorm van antibiotica (o.a. Claritromycine). Het slikken van dit antibiotica doet de infectie stoppen en geheel genezen waarmee het hoesten veelal ook al verdwijnt.

Ongevaarlijk

Mycoplasma-infectie komt veel voor en zeker bij kinderen en is in principe niet gevaarlijk, maar behoeft vaak wel een antibiotica kuur om er goed vanaf te komen.

Lees ook: