Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat is een normale bloeddruk voor een kind van ruim 5 jaar?

Wat is een normale bloeddruk voor een kind van 5 jaar en 9 maand?

Antwoord

Niets is zo veranderlijk als de bloeddruk. Dit geldt voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen. In het algemeen geldt dat onder invloed van spanning of angst, etcetera de bloeddruk hoger wordt. In slaap wordt de bloeddruk juist weer lager.

Meerdere malen meten

Dit betekent dat voordat je een goed oordeel mag geven over de de bloeddruk je de bloeddruk meerdere malen moet meten. Pas dan heb je een betrouwbare indruk. Een enkele meting zegt dus niet zoveel. Dit geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen.

Bij kinderen wordt het verhaal nog ingewikkelder omdat de bloeddruk naast de reeds genoemde invloeden ook nog eens beinvloed wordt door de leeftijd. Een pasgeboren kindje heeft een veel lagere bloedruk en ligt in de orde van grootte van 65/40.

Met het oplopen van de jaren loopt ook de bloedruk op en een kind van 2 jaar heeft dan al een gemiddelde bloeddruk van 95/55.

Bij 6 jaar (ongeveer dus vergelijkbaar met 5 jaar en 9 maanden) bedraagt de gemiddelde bloeddruk 105/60.

Spreiding mogelijk

Op elke leeftijd is er ook een spreiding mogelijk. De bloeddruk bij 6 jaar is te hoog als deze boven 115/75 uitkomt. Echter als de bloeddruk bij een kind van deze leeftijd zo hoog is moet eerst gekeken worden of de bloeddruk goed gemeten is en onder welke omstandigheden alvorens men er enige conclusie aan mag verbinden.

Is het zo dat de bloeddruk echt te hoog is, ook in volslagen rust en met goede meetapparatuur gemeten, pas dan moet er onderzoek gebeuren naar de oorzaak. Het is en blijft een moeilijk te beoordelen onderzoek.

Lees ook: