Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

7 maart 2008 door Frea Kruisinga

Wat is het beleid bij verkleefde schaamlippen? (14 mnd)

Mijn dochter van 14 maanden heeft een verkleving van de kleine schaamlippen. Vanaf welke leeftijd wordt er met hormoonzalf gewerkt? En moet er überhaubt iets aan worden gedaan?

Antwoord

Een verkleving van de kleine schaamlippen kan ergens na de geboorte optreden, tussen 0 en ca. 2 jaar. De oorzaak is tweeledig: een combinatie van de wat lage oestrogeen-spiegel die er dan van nature is, en irritatie van de schaamlippen (vanwege de luier). Uiteindelijk zal zo'n verkleving vanzelf verdwijnen. Dus als er geen klachten zijn – zoals ontstekingen – hoeft er niet per se wat aan gedaan te worden.

Als er wél iets aan gedaan wordt, dan kan dat bijvoorbeeld door het spreiden van de kleine schaamlippen (door een deskundige!) waardoor ze van elkaar los kunnen komen. Lukt dat niet, dan kan er wat oestrogeen-zalf op worden gesmeerd. Daarmee verdwijnt de verkleving meestal binnen 2 weken. Dat kan in principe op elk moment, dus ook op de leeftijd van uw dochter (8 mnd). De verkleving kan overigens wel weer opnieuw ontstaan.

Lees ook: