31 oktober 2003 door Diederik Bosman

Wat is het gevolg van een te hoog bilirubine-gehalte? (geboorte)

Toen hij 5 dagen oud was, moest ons zoontje met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis omdat zijn billirubine-gehalte maar liefst 700 was! Hij was tevens meer dan 10% van zijn geboortegewicht kwijt en bovendien was hij uitgedroogd.

Het lijkt nu allemaal goed te gaan met hem, maar wanneer kunnen we met zekerheid stellen dat hij er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen en wat kan hij er eventueel aan overhouden?

Antwoord

Deze vraag is heel moeilijk te beantwoorden. U vertelde namelijk niet waaróm het bilirubine-gehalte zo hoog was. Die informatie is nodig om iets te kunnen zeggen over de mogelijke gevolgen. We moeten dus volstaan met een globaal antwoord.

Bilirubine is een stof die ontstaat bij het afbreken van bloed. Bij pasgeboren kinderen is dit afbraak-product altijd in hogere mate aanwezig, omdat pasgeboren kinderen het foetale bloed moeten afbreken.

Op zich is het dus niet raar dat het bilirubine-gehalte verhoogd is, maar een waarde van 700 is inderdaad veel te hoog.

Boven een bepaalde grens kan te veel bilirubine een hersen-beschadiging veroorzaken. Dit gebeurt lang niet altijd, maar het risico is er wel. De verschijnselen die als gevolg hiervan kunnen ontstaan, zijn veelal niet direct merkbaar en treden soms zelfs heel laat op. Het gaat dan om neurologische afwijkingen die totaal verschillend van aard kunnen zijn, variërend van lichte aandachtsproblemen tot grotere ontwikkelingsstoornissen.

Helaas valt niet te voorspellen wie zulke verschijnselen overhoudt aan zijn of haar verhoogde bilirubine en wie niet. Veel kinderen houden er helemaal niets aan over en ontwikkelen zich volkomen normaal. In de meeste gevallen gebeurt er dus gelukkig niets bijzonders.

Lees ook: