Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat is het verschil tussen een urineweginfectie en blaasontsteking?

Jongetje net 4 jaar heeft voor de eerste keer urineweginfectie. Wat is het verschil tussen een urineweginfectie en een blaasontsteking?

Is het direct nodig om een mictiecystogram te laten doen? Dat lijkt me namelijk een nogal ingrijpend onderzoek.

Is een echo en urine-onderzoek in eerste instantie niet voldoende?

Is het schadelijk nog even af te wachten of hij vaker last gaat krijgen van urineweginfecties?

Antwoord

Het kan inderdaad schadelijk zijn om af te wachten. Bij jongetjes met een bewezen urineweginfectie moet zowel een echo als ook een mictiecystogram (MCG) worden verricht.

Mcg en echo noodzakelijk

De reden hiervoor is dat een echo en MCG beide andere informatie geven. Een echo wordt gemaakt om te zien of er afwijkingen aan nieren, urinewegen en blaas zijn.

Een MCG kan aantonen dat er vanuit de blaas urine terugstroomt naar de nieren. Dit laatste noemen we met een duur woord vesico-uretrale reflux en is niet met een echo aan te tonen.

Omdat zowel afwijkingen aan de nieren en urinewegen zelf, belangrijke oorzaken van urineweginfecties zijn moeten beide onderzoeken echt worden verricht. Anders doe je het onderzoek maar half.

Het is daarnaast ook zeer belangrijk om dit te weten omdat er dan eventueel iets aan moet gebeuren om mogelijke permanente beschadiging van nieren en dergelijke te voorkomen.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat vaak zowel de echo als het MCG normaal zijn. Dat is dan een geruststelling en zeer belangrijk om te weten. Mijn advies is dus echt beide te laten doen.

Blaasontsteking

Het verschil tussen een blaas- en een urineweginfectie is dat bij een blaasontsteking de infectie alleen in de blaas zit. De blaas is een onderdeel van de urinewegen. Je kan een blaasontsteking dus een vorm van een urineweginfectie noemen.

Urineweginfectie

De term urineweginfectie wordt dus gebruikt voor in principe alle infecties in het urinewegsysteem. Dit urinewegsysteem bevat de diverse onderdelen.

Allereerst natuurlijk de nieren. De nieren produceren urine en lozen dit in het nierbekken. Vanuit het nierbekken loopt een dun slangetje (ureter) naar de blaas. De blaas spaart de urine op en als de blaas vol is knijpt hij samen en loost het de urine via de plasbuis (urethra) naar de buitenwereld.

Een urineweginfectie kan dus zijn een nierbekkenontsteking, een ontsteking van de ureter, de blaas of de plasbuis. Een blaasonsteking staat alleen voor een infectie van de blaas zelf.

Lees ook: