1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat is scoliose? En wat zijn de risico's van een rugoperatie?

Wat is "Sculio"? Een dochter (12 jaar) van een vriendin van mij heeft deze ziekte. Ze heeft jarenlang een corset gedragen, en nu staat haar moeder voor de beslissing om wel of niet een rugoperatie te laten uitvoeren bij haar dochter.

Wat zijn de risico's van zo'n operatie? Het risico van het niet laten uitvoeren weet ze al. Als het meisje geen operatie krijgt, bestaat de kans dat haar longen in het gedrang komen?

Antwoord

Het gaat hier waarschijnlijk om scoliose. Scoliose is eigenlijk geen aparte ziekte maar een omschrijving van een afwijkende vorm/stand van de wervelkolom. Deze loopt normaal recht en bij scoliose is dat niet het geval.

Scoliose wordt soms in een aantal gevallen ook wel beschreven als een bochel. Scoliose kan alleen voorkomen maar kan ook in combinatie met nog andere lichamelijke afwijkingen aanwezig zijn.

Omdat een scoliose inderdaad op termijn de longfunctie kan belemmeren en er daarnaast ook niet mooi uitziet wordt er vaak geopereerd. Een orthopedische chirurg (bot chirurg) voert deze operatie uit, waarbij de wervelkolom wordt recht gezet. Dit is een zeer lange en vaak pijnlijke operatie waarna de patiënt een tijd bedrust krijgt voorgeschreven.

Tijdens deze operatie is er vaak veel bloedverlies en moet de operateur voorzichtig te werk gaan. Als gevaren bij deze operatie zijn bekend dat er zenuwen geraakt kunnen worden of dat de longvliezen stuk gaan.

De ervaring leert dat een ervaren orthopedische chirurg dit in het algemeen zeer goed weet te voorkomen. Met andere woorden het is een ingrijpende operatie, natuurlijk ook afhankelijk van de ernst van de scoliose, met een vrij lange herstelperiode na de operatie. In goede handen verloopt het meestal zonder al te veel problemen.

Lees ook: