Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 november 2003 door Sanderijn van der Doef

Wat is toelaatbaar bij seks-spelletjes en wat niet? (6 jr)

Mijn zoon van 6 (bijna 7) is het slachtoffer geworden van een lik- en vrij-spelletje van een jongen van 9 (met enige dwang). Nu heeft mijn zoon het lik-spelletje geïntroduceerd bij zijn beste vriendje van 5, het zoontje van een goede vriendin van mij. Ze hebben dit spelletje een aantal malen over en weer bij elkaar gedaan (zonder dwang).

Wij als ouders zijn erg geschrokken en verdrietig en vragen advies hoe we hiermee om moeten gaan naar de kinderen toe. En hoe wij als (goede) vriendinnen hier samen uit kunnen komen. We hebben al contact gelegd met hulpverlenende instanties, maar daar kunnen we nog niet direct terecht.

Mijn zoon is al eerder slachtoffer geweest, namelijk van agressieve spelletjes met zijn piemel toen hij 4 jaar was. Dit weet hij zelf niet meer (hij heeft het misschien verdrongen), maar het is toen wel door mijzelf, de juffrouw en de schoolarts begeleid. Mijn zoon is daarna weer helemaal zichzelf geworden en heeft de angst voor het alleen naar de wc gaan overwonnen en ging eindelijk weer met plezier naar school. Er zijn toen ook nieuwe regels gekomen op school. Ook zijn zijn prestaties in groep 2 verbeterd en kon zijn logopedie gestopt worden. Het ging weer helemaal goed.

Nu zijn we anderhalf jaar verder en gebeurt er dit. Ik ben er zelf behoorlijk kapot van.

Mijn zoon heeft erg gehuild toen hij vertelde wat er met hem is gebeurd en wat hij heeft gedaan bij zijn beste vriendje.

De vraag is: wat is toelaatbaar bij kinderen wat betreft seks-spelletjes onder kinderen en wat kun je verwachten? Hoe moeten wij als ouders onderling hiermee omgaan? Er is woede, verdriet, onmacht... Het vertrouwen is weg en ik voel mij enorm schuldig naar mijn vriendin en zij overweegt samen met haar man het contact te verbreken.

Is dit nu eigenlijk normaal onder kinderen?

Antwoord

Het is mij niet helemaal duidelijk wat u bedoelt met lik- en vrijspelletjes. Maar los daarvan: als seks-spelletjes plaatsvinden onder dwang, en als de leeftijd tussen de kinderen te groot is, dan is er wel iets mis.

Dit was zeker het geval toen het jongetje van 9 het spelletje met uw zoon deed. Er was een behoorlijk leeftijdsverschil en er was sprake van dwang.

Fase 2

Dat uw zoon op zijn beurt seksuele spelletjes deed met een vriendje, hoeft op zich niet vreemd of abnormaal te zijn. Het zijn spelletjes waarbij kinderen seksuele opwinding ervaren en dat is over het algemeen een prettig, spannend gevoel waar echt niets mee mis is. Ze willen deze gevoelens ervaren en ze zijn aan het experimenteren hoe ze deze gevoelens kunnen krijgen.

De opvoeders hebben de taak om hun kinderen uit te leggen dat die gevoelens helemaal niet verkeerd zijn. Integendeel: seksuele gevoelens zijn heel natuurlijk en iets wat bij iedereen voorkomt, van welke leeftijd dan ook.

Algemene regels

De opvoeders hebben echter ook de taak om uit te leggen dat er wel regels en grenzen zijn. Je moet je kind duidelijk maken hoe ver hij of zij mag gaan om die seksuele gevoelens op te wekken en te beleven.

Wat dat betreft zijn er een paar algemeen geldende regels, zoals elkaar geen pijn doen en elkaar niet dwingen.

Eigen regels

Daarnaast heeft elk gezin zijn eigen regels. Zo mogen sommige kinderen helemaal geen spelletjes met elkaar spelen waarbij seksuele gevoelens een rol spelen. Andere ouders vinden dat prima, als het maar niet te vaak gebeurt.

Wat mij betreft is datgene wat uw zoontje heeft gedaan niet verkeerd of afwijkend, maar gezien de reactie van u en uw vriendin wel. Dat zijn allemaal opvattingen die naast elkaar kunnen bestaan.

Praten met je kind

Als u niet wilt dat uw zoon deze spelletjes met een ander kind doet, dan zult u hem moeten uitleggen dat het weliswaar leuk en spannend is om zoiets te doen, maar dat u het gewoon niet wilt. Zeg er dan wel bij dat zijn gevoel niet verkeerd is, maar dat je dat gevoel ook kunt krijgen als je je eigen piemel aanraakt.

U kunt hem dus uitleggen dat u niet meer wil dat hij dat soort spelletjes met anderen doet, waarna u het verder daarbij laat.

Aangezien hij erg bezig is met seksualiteit (daarom speelt hij immers dit soort spelletjes) zou u hem eens een leuk voorlichtingsboekje voor zijn leeftijd kunnen geven. In zo'n boek wordt uitgelegd wat seksuele gevoelens zijn, dat ze normaal zijn, en hoe je ermee om kunt gaan.

Ouders Online heeft een goede boekenlijst over dit onderwerp. Zie verder: Seksueel opvoeden in 19 boeken.

Praten met de ouders

Het zou jammer zijn als door deze spelletjes de relatie met uw vriendin en haar man wordt geschaad. Daar zullen de kinderen ook last van hebben. Dus: probeer er met elkaar over te praten en probeer uw kinderen te begrijpen.

Bedenk dat veel kinderen op deze leeftijd bezig zijn met het ontdekken van seksuele gevoelens in de spelletjes die ze met elkaar spelen. En bij de meesten gaat de behoefte aan dit soort spelletjes ook weer vanzelf over.