Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 juni 2010 door Fleur de Lorijn

Wat kun je doen aan hoesten, slijm en benauwdheid? (8 mnd)

Mijn zoontje van 8 maanden heeft om de 2 weken een "aanval" van hoesten met slijm, en een piepende, rochelende ademhaling. Steeds heeft hij de eerste dag daarvan koorts en geeft hij zonder aanleiding over.

De huisarts heeft nu Ventolin voorgeschreven, omdat het probleem steeds terugkeert. Toch heeft hij nog steeds dezelfde klachten.

Kan "bronchitis" (of iets dergelijks) gepaard gaan met zomaar overgeven en koorts?

Antwoord

Hoesten met slijm en een piepende ademhaling wordt vaak uitgelokt door een virale infectie. Sommige kinderen krijgen daar alleen een snotneus van, terwijl andere kinderen er benauwd van worden, zoals uw zoon. Vaak komt er koorts en overgeven bij.

De koorts kan het gevolg zijn van de infectie, en het overgeven kan het gevolg zijn van het hoesten. Als kinderen last hebben van vastzittend slijm, proberen ze dat vaak met al hun kracht op te hoesten. En door dat heftige hoesten kunnen ze dan gaan overgeven.

Maar: als uw zoon echt om de 2 weken benauwd is, vind ik wel dat u nogmaals naar de huisarts moet gaan.

Het kan zijn dat uw zoon naast de luchtweg-verwijdende pufjes ook nog ontstekings-remmende pufjes nodig heeft. Die kunnen de reactie van de luchtwegen op virale infecties onderdrukken, zodat hij minder vaak benauwd is en dus minder vaak ziek is.

Lees ook: