Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

5 juni 2009 door Frea Kruisinga

Wat kun je doen aan waterpokken-littekens?

Mijn zoontje van 5 jaar was 9 maanden oud toen hij besmet werd met waterpokken. Ik heb er toentertijd op advies van een vriendin Calendulan kinderemulsie op gesmeerd in de beginfase van de waterpokken. Ook heb ik hem om de dag in bad gedaan.

Dit is mijn eerste kind, ik had geen internet en kreeg ook geen informatie van de huisarts hoe om te gaan met waterpokken en wat je wel en vooral niet moet doen. Ook was ik niet op de hoogte van het feit dat je van waterpokken littekens kunt overhouden.

Mijn zoontje heeft nu op zijn gezicht rondom zijn ogen een heleboel bruine putjes. Op zijn buik, rug en armen heeft hij ook dergelijke littekens. De littekens op het gezicht zijn een doorn in mijn oog. Door mijn toedoen houdt hij de rest van zijn leven littekens.

Kan er nog wat aan gedaan worden om de littekens te doen verminderen of deze zelfs te laten verdwijnen?

Antwoord

Waterpokken is een heel besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Daarbij ontstaan blaasjes die in aantal kunnen variƫren van een paar tot honderden. Uit onderzoek blijkt dat het krijgen van littekens door waterpokken niet ongebruikelijk is. Uw zoon is dus bepaald niet de enige!

Ruim 18% van de kinderen die waterpokken hebben doorgemaakt, houdt er littekentjes aan over. Dit gebeurt vooral door krabben, waardoor sommige waterpokken een beetje ontstoken kunnen raken.

Middelen om achteraf nog iets aan die littekentjes te doen, zijn er eigenlijk niet. Het enige wat je kunt doen (maar daar heeft u nu natuurlijk niets meer aan), is proberen te voorkomen dat de pokken ontstoken raken, door de nageltjes kort te houden en te zorgen dat het kind zich niet krabt. Dat laatste is echter heel lastig vanwege de jeuk.

Mij is niet bekend dat in bad doen en calendula in de beginfase bijdragen aan littekenvorming, dus ik denk dat u zich daar niet schuldig over moet voelen.

Lees ook: