14 februari 2005 door Merit Tabbers

Wat kun je doen tegen aften? (7 jr)

Onze dochter van bijna 7 heeft regelmatig veel last van aften in haar mond. Ze eet dan nauwelijks, en de tanden kunnen niet gepoetst worden vanwege de pijn. We gebruiken pyralvex, maar dat helpt nauwelijks. Op dit moment heeft ze de ziekte van pfeiffer en een slechte weerstand.

Kunnen we hier iets aan doen, zodat eten en tandenpoetsen wat makkelijker gaat?

Antwoord

Aften zijn zweertjes in de mond die inderdaad erg pijnlijk kunnen zijn. Waar ze vandaan komen is nog steeds niet duidelijk. Men vermoedt echter dat ze veroorzaakt worden door virussen of bacteriën die de kop opsteken als je een verminderde weerstand hebt. Ze verdwijnen meestal binnen 5 dagen weer spontaan.

Helaas bestaat er geen absolute bescherming tegen aften, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt proberen om de kans kleiner te maken dat ze opkomen:

  • in ieder geval moet je proberen om zo goed mogelijk in conditie te blijven. Maar ja, als je Pfeiffer krijgt, dan houdt het op natuurlijk...
  • de kans op aften kan soms verkleind worden met ontsmettende mondspoelingen tegen de bacteriën (zoals chloorhexidine, verkrijgbaar bij de apotheek). Wellicht het proberen waard!
  • ook zouden tandpasta's met enzymen een gunstige invloed kunnen hebben, zoals Zendium.

En wat kun je doen als ze er eenmaal zijn? Helaas niet zo veel. Pyralvex kan de pijn verlichten, maar dat is vaak alleen maar tijdelijk. Soms helpt een paracetamol.