2 maart 2007 door Frea Kruisinga

Wat kun je doen tegen 's nachts overgeven? (8 jr)

Mijn dochtertje van 8 jaar geeft 's nachts vaak over. Op zich heeft ze er weinig last van, maar wat heel vervelend is, is dat ze er niet wakker van wordt. U begrijpt dat het niet lekker is om 's ochtends wakker te worden in je eigen braaksel.

Heeft u misschien een idee hoe ze in ieder geval wakker zou kunnen worden?

Antwoord

Op de vraag hoe u ervoor kunt zorgen dat uw dochter tijdig wakker kan worden kan ik helaas geen antwoord geven. Ik zou niet weten hoe dat zou moeten. Ik zal mij dus concentreren op het braken zelf.

Hoewel ik niet veel informatie heb over hoe het verder met uw dochter gaat, denk ik wel dat het héél belangrijk is dat er uitgezocht wordt wat de oorzaak is van haar nachtelijke braken.

Misschien wordt er helemaal geen oorzaak gevonden, maar het kan ook zijn dat er een eenvoudige verklaring is, namelijk dat er gemakkelijk maaginhoud terugloopt in de slokdarm (gastro-oesofageale reflux).

Daarnaast moet je ook denken aan meer serieuze oorzaken, zoals migraine, of braken tijdens een epileptische aanval, of een verhoogde druk in de hersenen.

Maar hoe dan ook vind ik het belangrijk dat u dit bespreekt met uw huisarts. Die kan uw dochter zonodig verwijzen naar een kinderarts.