Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
25 juni 2004 door Lissy de Ridder
Mijn zoon van 1½ jaar heeft krentenbaard gekregen. Het begon met een waterwratje dat waarschijnlijk opengekrabd is. Ik moet drie keer per dag Bactroban op al zijn wondjes smeren. Dit doe ik nu vijf dagen. Ook verschoon ik drie keer per dag zijn romper en zijn t-shirt. Toch is de krentenbaard afgedaald naar zijn buik en hij gaat nu steeds lager.
Mijn vraag is: wat moet ik doen met de korstjes? Ik lees daarover verschillende dingen. Soms lees ik dat ik de korstjes moet wegkrabben (en dan pas insmeren) en dan weer dat de korstjes juist goed zijn omdat het dan uitdroogt. Wat is waar?
Ik ben overigens 33 weken zwanger. Moet ik dan extra opletten voor mezelf en de ongeboren baby? Ik wil de krentenbaard eigenlijk weg hebben voordat de baby geboren wordt... Heeft u extra tips daarvoor?
Hoe raar het ook klinkt: beide adviezen zijn juist. Afhankelijk van het soort korstjes moeten ze weggekrabd of juist met rust gelaten worden. Hieronder zal ik uitleggen hoe het zit. De zwangerschap is in uw geval geen probleem, maar er is wel iets anders dat aandacht vereist. Ook dat zal ik nader toelichten. Maar eerst een korte uitleg van het fenomeen krentenbaard.
Bij krentenbaard is er sprake van wondjes die vervolgens besmet zijn door een bacterie. Een bekend patroon is bijvoorbeeld het hebben van een koortslip (veroorzaakt door een herpes virus), waarna de wondjes van de koortslip geïnfecteerd worden door een bacterie (een stafylococcus areus of een beta-hemolytische streptococ). Vervolgens breiden de plekjes zich dan uit rondom de mond. Vandaar ook de term "krentenbaard".
De plekjes zijn erg besmettelijk, zowel voor jezelf als voor anderen. Ze zijn overigens niet gevaarlijk maar natuurlijk wel heel vervelend.
De behandeling bestaat inderdaad uit een zalf die de bacteriële infectie bestrijdt, zoals Bactroban of Fucidin.
Belangrijk is dat de zalf de infectie goed bereikt. Als er grote korsten zitten, is het dus beter om ze voorzichtig te verwijderen vóór de zalf erop wordt gesmeerd. Als het daarentegen om kleine korstjes gaat en er verbetering zichtbaar is, dan kun je de plekjes laten indrogen.
Maar nu het werkelijke probleem. U smeert al 5 dagen, en in plaats van verbetering is er sprake van een verslechtering. De plekjes breiden zich uit. Blijkbaar werkt de therapie onvoldoende. Dat betekent dat u opnieuw naar de dokter moet. Mogelijk moet er een andere zalf gebruikt worden. Een volgende stap is systemische antibiotica (antibiotica-drank). Dit kan worden voorgeschreven als lokale therapie (zalf) onvoldoende helpt.
Maakt u zich over uw zwangerschap geen zorgen; tegen de tijd dat de baby komt, zal dit probleem opgelost zijn.
is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).