Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 november 2001 door Sanderijn van der Doef

Wat moet ik geloven van haar verhalen? (4 jr)

Mijn dochtertje van 4 jaar heeft vaak een beetje rode en gezwollen schaamlippen die ook pijnlijk zijn. Dat kan misschien komen van het wippen en schuren tegen tafels en meubels, wat ze regelmatig doet, maar het kan ook iets anders zijn. Ze vertelde namelijk dat het zoontje van de oppas haar broek uittrekt en haar met zijn vingers betast en pijn doet.

Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Zou dit een fantasieverhaal kunnen zijn? Ik kan het namelijk nauwelijks geloven. Ik heb het voorgelegd aan de oppas (waar mijn dochter altijd met veel plezier naartoe gaat) en haar lijkt het ook onwaarschijnlijk. Ze heeft wel gezegd er in de toekomst goed op te zullen letten.

Al met al maak ik me natuurlijk wel zorgen. Kan ik mijn dochtertje nog met een gerust hart naar de oppas laten gaan? En kan het kwaad als mijn dochter het jongetje binnenkort op het schoolplein treft?

Antwoord

Eerlijk gezegd is het heel moeilijk om vanaf een afstand, zonder beide kinderen te hebben gesproken, te kunnen zeggen wat u in dit geval het beste kunt doen. Natuurlijk zou het een fantasieverhaal kunnen zijn, maar bij dit soort mededelingen ben ik altijd eerst geneigd om het te geloven.

Alles wat u had kunnen doen om het verhaal te checken heeft u inmiddels gedaan. Blijft uw dochtertje echter nog steeds klagen dat het jongetje dit soort dingen doet bij haar, of was het een spelletje van voorbijgaande aard? En is het misschien nu gestopt omdat zowel u als de oppasmoeder er aandacht aan hebben besteed?

Als het inmiddels gestopt is, kunt u uw dochtertje vertellen dat dat wat er gebeurd is niet leuk is geweest van het jongetje. En dat zij de volgende keer, mocht het weer gebeuren, hard "nee" moet roepen en naar de oppasmoeder moet lopen. Ook zou u moeten vragen of ze het ook aan u wil vertellen als het weer eens gebeurt.

Doet zich niets meer voor, dan kunt u het hierbij laten. Blijft uw dochter echter thuiskomen met verhalen over soortgelijke gebeurtenissen (waarvan duidelijk is dat het niet met haar instemming gebeurt) dan denk ik dat het toch beter is als uw dochtertje er niet meer naartoe gaat. Hoe jammer dat ook zou zijn voor haar en voor de oppasmoeder, en ondanks het feit dat we nooit kunnen natrekken of dit soort dingen nu wel of niet in het echt zijn gebeurd.

Overigens hoeft u niet bang te zijn dat dit soort dingen op het schoolplein makkelijk kunnen gebeuren. Misschien dat niet alle kinderen continu in de gaten gehouden worden door de leerkrachten, maar het is wel zo dat kinderen elkaar in de gaten houden. Mocht er iets vervelends gebeuren, dan komt dat snel genoeg aan het licht.