Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

3 april 2009 door Frea Kruisinga

Wat moet je doen bij 'op de tenen lopen'? (10 jr)

Mijn dochter van bijna 10 loopt heel veel op haar tenen. Ze doet dat al vanaf het moment dat ze is gaan lopen. Ze kan ook gewoon op platte voeten lopen én op haar hakken.

Op het consultatiebureau en bij de schoolarts is het getest en onderzocht, en beide artsen zeiden dat we ons geen zorgen hoefden te maken.

Nu wil het geval dat andere kinderen op school en een overblijfmoeder allemaal enge verhalen over operaties vertellen. Die zou mijn dochter moeten ondergaan als ze niet gewoon gaat lopen.

Is er werkelijk een reden om me zorgen te maken? Of kan ik uitgaan van wat de CB-arts en de schoolarts hebben gezegd?

Antwoord

'Op de tenen lopen' komt soms voor bij kinderen tot 3 jaar. Blijft het probleem ook ná die leeftijd nog bestaan (zoals bij uw dochter), of ontstaat het probleem op latere leeftijd, dan moet er een keer goed gekeken worden naar de oorzaak.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • een onderliggend probleem van zenuwen of spieren;
  • een probleem met de achillespees;
  • of – gewoon – een gewoonte.

Dat uw dochter heel goed gewoon kan lopen én dat twee artsen er al naar gekeken hebben (zonder iets bijzonders te hebben zien) wijst erg in de richting van een gewoonte.

Wordt het probleem erger, of als u twijfelt of er misschien sprake zou kunnen zijn van een ernstiger – onderliggend – probleem, dan raad ik u aan om het eens te bespreken met uw huisarts.