24 oktober 2008 door Frea Kruisinga

Wat moet je doen na tbc-contact?

We zijn in contact geweest met iemand met open tbc. Mijn kinderen zijn 4 jaar, 3 jaar, en 7 weken. Het contact was twee weken geleden. Wat moeten we doen?

Antwoord

Tbc, of voluit tuberculose, is een infectie die wordt overgebracht door hoesten en niezen, waardoor tuberculose-bacteriën in de lucht komen. Iemand die deze bacteriën inademt, kan ermee geïnfecteerd raken. Open tbc is de besmettelijkste variant.

Verschijnselen van tbc kunnen zijn:

  • hoesten;
  • afvallen;
  • koorts;
  • nachtzweten;
  • en een soort griepgevoel.

Deze verschijnselen treden pas na maanden tot jaren op.

Wanneer bij iemand open tuberculose wordt vastgesteld, gaat de afdeling tuberculosebestrijding van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD of GG&GD) proberen te achterhalen wie er allemaal in contact zijn geweest met deze persoon.

Bij alle afzonderlijke contacten (ook kinderen) zal worden onderzocht of er sprake is van een besmetting. Vaak kan dit door een beetje testvloeistof in de huid te brengen met een prik en na een aantal dagen af te lezen of er een reactie is die wijst op een besmetting. Dit noemen we een Mantoux-test. Als de test positief is, moet er een behandeling plaatsvinden (met verschillende middelen gedurende een aantal maanden).

Als u nog niet benaderd bent door de GGD, kunt u zichzelf melden (bij de afdeling tuberculosebestrijding). Zij kunnen ook antwoord geven op al uw vragen. Maar u kunt natuurlijk ook te rade gaan bij uw huisarts.

Lees ook: